A ESC prgramról

Az Európai Szolidaritási Testület programjai révén fiatalok önkéntes munkát végezhetnek egy másik országban, a költségeik teljes fedezése mellett. A program keretében fiatalok egyénileg vagy csoportosan vesznek részt non-profit, ellenszolgáltatás nélküli tevékenységekben. A projektek 3 héttől 12 hónapig tartanak, és alapvetően a meghirdetett időtartam teljes egészén részt kell vennie az önkéntesnek!

Miért?

Az ESC program lehetőséget nyújt a 18-30 év közötti fiataloknak, hogy fejlesszék képességeiket, kipróbálják magukat egy idegen környezetben, új kapcsolatokra tegyenek szert, és nem utolsó sorban elsajátítsanak egy idegen nyelvet. A program célja, hogy fejlessze és tudatosítsa a szolidaritás és tolerancia értékeit a fiatalok körében, és hosszabb távon előmozdítsa az európai társadalmi kohéziót. Emellett támogatja a fiatalok aktív polgári részvételét és ösztönzi őket, hogy részt vegyenek az őket is érintő döntésekben.

Mit?

Az önkéntes munkák széles körét kínálják a különböző résztvevő szervezetek, mindenki megtalálhatja az érdeklődésének leginkább megfelelő tevékenységet kulturális, környezetvédelmi, sport, média és különböző szociális területeken. A választott fogadó szervezetnél az önkéntesnek heti 30-35 órát kell dolgoznia, és előre meghatározott számú szabadnap ill. nyelvoktatás jár neki. Az önkéntesek nem helyettesíthetnek fizetett alkalmazottakat. Az önkéntes szolgálat ideje alatt a fiatalok intenzív tanulási folyamatnak lesznek részesei, lehetőségük nyílik egy másik ország és kultúra megismerésére, és ezáltal önmaguk, személyiségük fejlesztésére.

Hol?

Az Európai Unió összes tagállamában + Törökország és egyelőre még Nagy Britannia, a társult államokban (Norvégia, Izland és Liechtenstein, Szerbia, Macedónia), valamint az Európai Unióval határos országok: Albánia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova, Ukraja, Oroszország, továbbá néhány afrikai és Közel-keleti ország, úgy mint Algéria, Marokkó, Tunézia, Izrael, Egyiptom, Jordánia, Libanon, Líbia, Palesztina és Szíria, ezeket az országokat parnterországoknak nevezzük.


Hogyan?

Az önkéntes projekt három fontos szereplőből áll: a fogadó szervezet, a küldő szervezet és az Önkéntes. Amennyiben érdekel ez a lehetőség, az első teendőd, hogy felvedd a kapcsolatot az Alapítvány munkatársaival! Ezután következik a fogadó szervezet, illetve a konkrét projekt megtalálása, majd a pályázás. Készítettünk egy rövid összefoglalót a projekt-keresés legfontosabb lépéseiről, ezt itt találod meg.
Ha már elfogadott projekttel rendelkezel, kattints ide az előkészületekkel kapcsolatos részletekért!
Ha a jelentkezéshez szükséged van az Alapítvány adataira, azokat itt találod meg!

Költségek?

Az Európai Önkéntes Szolgálatot teljes egészében az Európai Bizottság finanszírozza. A program a következő költségeket fedezi:

  • egyszeri oda- és visszautazás
  • indulás előtti, érkezés utáni és félidős tréingeken való részvétel
  • teljes körű betegbiztosítás
  • szállás
  • az ellátás költségei (étkezés, helyi utazás, stb)
  • online nyelvoktatás
  • zsebpénz

Ezen kívül az Európai Szolidaritási Testület programjában résztvevő önkéntesek mindegyike a projekten való részvételt tanúsító YouthPass tanúsítvány kap.

Ahonnan tájékozódhatsz:
Európai Szolidaritási Testület honlapja
Tempus Közalapítvány honlapja és az
https://www.eplusifjusag.hu/

JELENTKEZZÉL TE IS!