A pályázás

Az első és egyik legfontosabb dolog az ESC-jelentkezéssel kapcsolatban, hogy olyan formában küldd el a jelentkezésed, ahogy a fogadó szervezet kéri! Legtöbbször önéletrajzot és motivációs levelet kérnek, de előfordul, hogy van egy jelentkezési lap vagy egy online űrlap, amin keresztül a jelentkezéseket gyűjtik. A lényeg, hogy mindenképp figyelj oda arra, hogy mit kér a fogadó szervezet a jelentkezéshez! Ha minket adnál meg küldőszervezetednek, az adatainkat itt találod.

Önéletrajz

Az önéletrajzodban azt érdemes leírni, hogy milyen tapasztalatokkal rendelkezel a jelentkezéskor. A tanulmányok, nyelvtudás és munkatapasztalat mellett mindenképp írd le, ha rendelkezel bármilyen önkéntes tapasztalattal.
Az önéletrajzot írhatod valamilyen hagyományos, pl. Europass formátumban, de ha szeretnél egy kicsit színesebb-szagosabb önéletrajzot készíteni, akkor csináld bátran: sok szervezet szereti a hagyományostól eltérő formátumú CV-ket. Készítheted pl. Canvával vagy Piktochart-tal az önéletrajzodat, de egy egyszerű ppt is megfelel a célra, ha szépen megszerkeszted! Miután elkészültél vele mentsd ki pdf formátumban, úgy a fogadó szervezetek könnyen meg tudják nyitni és lementeni a jelentkezésedet. Arra figyeljél, hogy a dizájn ne menjen az olvashatóság és átláthatóság rovására! Az egyik legfontosabb dolog, hogy a pályázatod átlátható, könnyen értelmezhető legyen.

Motivációs levél

Az eddigi tapasztalatok szerint ez szokott a nagyobb falat lenni. De ne ijedj meg, a következő néhány szempont szem előtt tartásával kikerülheted a leggyakoribb hibákat!

  1. Minden projektre, ahova elküldöd a jelentkezésed, írj külön, az adott projektre szóló motivációs levelet! A legtöbb projektre túljelentkezés van, az általános motivációs leveleket jó eséllyel csak át fogják pörgetni. Ha tényleg szeretnél együtt dolgozni valamelyik szervezettel, akkor érdemes rászánni az időt, alaposan átolvasni a projekt kiírását, esetleg utánanézni egy kicsit a szervezetnek, és ezek alapján megírni a jelentkezést.
  2. Ne legyen se túl hosszú, se túl rövid a motivációs leveled: négy oldalt nem fogak túl sokan végigolvasni, három mondat pedig elég nevetségesen hat motivációs levélként. A munka-kereséskor ajánlott hosszt érdemes itt is betartani: a legjobb, ha fél-egy oldalban össze tudod foglalni a mondanivalódat.
  3. Ne csak abból álljon a motivációs leveled, hogy az önéletrajzot bővebben kifejted! Persze ha van valami fontos, amit szeretnél kicsit részletesebben elmondani, akkor ne fogd vissza magad, de hogy hova jártál iskolába, azt el tudják olvasni a CV-ből is. A szervezeteket inkább az érdekli, hogy miért pont oda szeretnél menni önkénteskedni, mit szeretnél csinálni, mit szeretnél tanulni, miben tudnál hozzájárulni a szervezet munkájához, és ha esetleg vannak már az elején ötleteid, hogy mit valósítanál meg szívesen, azt is nyugodtan beleírhatod!
  4. A motivációs levélre is érvényes, ami az önéletrajzra: nyugodtan rugaszkodj el a hagyományos formáktól, készíts kreatív motivációs levelet, de azért az átláthatóságra és olvashatóságra mindenképpen figyeljél!

Két jó példa az alternatív önéletrajz és motivációs levél kitalálásához:

Skype-interjú

A jelentkezés alapján szimpatikus önkéntesekkel a szervezet szinte minden alkalommal szeretne egy Skype-interjút csinálni. Ezt kb. úgy kell elképzelni, mint egy állásinterjút, csak kicsit kötetlenebb formában. A kérdések a szervezettől függenek, de elég valószínű, hogy a motivációs leveled és az önéletrajzod alapján fognak feltenni kérdéseket. A lényeg, hogy legyél mindig őszinte, nem baj az sem, ha nem tökéletes az angolod, csak merj megszólalni!

Ha valami kérdésed van a jelentkezés megírásával kapcsolatban, írj nekünk bátran az koordinator@hvsf.hu címre!