Első lépés

Gondold végig, hogy milyen szempontok fontosak neked a projekt kiválasztásakor! Milyen területen szeretnél tevékenykedni? Milyen hosszú időre szeretnél elmenni? Mennyire fontos az ország? Szakmai tapasztalatot szeretnél szerezni, vagy éppen valami teljesen mást csinálnál, mint amit eddig? Nyelvet szeretnél tanulni? Nagyvárosba vagy inkább vidékre mennél? Mikor szeretnél utazni: most rögtön, egy év múlva, valamikor a kettő között?
Ezeket a szempontokat mind érdemes végiggondolnod, ha nem tudod még, hol kezdd a keresgélést!

Második lépés

Kezdj el keresgélni! Erre több remek platform is létezik:

  • érdemes regisztrálnod a Európai Szolidaritási Testület portálján
  • körülnézhetsz a hivatalos Európai Szolidaritási Testület adatbázisában - itt tudsz országra, városra, és témára is szűrni a szervezetek és a meghirdetett projektek között
  • és persze érdemes keresgélni Facebookon is: Facebook oldalunkon rendszeresen frissítjük a rajtunk keresztül elérhető projektek listáját, ahogy a Facebook csoportunkban is, de érdemes ezen kívül az European Solidarity Corps szóval nemzetközi csoportokra is rákeresni a Facebookon. Figyeljél arra, hogy melyik országból várják az önkéntest. Mindegyik programra nem lehet Magyarországról jelentkezni. 

Harmadik lépés

Ha kiválasztottál egy vagy több projektet, amire szívesen jelentkeznél, akkor nézd meg alaposan, milyen formában kérik a jelentkezéseket! Gyakran kérik a küldőszervezeted nevét és elérhetőségét. Add meg nyugodtan a mi elérhetőségünket, itt találod az adatainkat. Ha hosszabban kérnek információt a küldőszervezetedről egy jelentkezési lapon, akkor küldd át nekünk nyugodtan, kitöltjük. A jelentkezéssel kapcsolatban írtunk egy rövid összefoglalót, hogy mire érdemes figyelni. Ha minden megvan, küldd el bátran a jelentkezésed!

Negyedik lépés

Várunk🙂 Az, hogy mennyit, attól függ, hogy mikor, milyen szervezetnek és melyik országba adtad le a jelentkezésed. Ne keseredj el, ha nem válaszolnak rögtön!
Sok szervezet már azelőtt kiválasztja az önkéntes(eke)t, mielőtt az adott ország Nemzeti Irodája elfogadná a projektet, így előfordulhat, hogy 2-4 hónap is eltelik, mire kiderül, hogy indul-e a projekt! 

Ötödik lépés

Ha kiválasztottak egy projektre, és el is fogadták a projekted, akkor itt összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a kiutazással kapcsolatban.

Ha bármi kérdésed van, írj nekünk bátran az koordinator@hvsf.hu címre!