Ha már van elfogadott projekted

Információ kiutazóknak

Ezen az oldalon azok számára gyűjtöttük össze a legfontosabb információkat, akik már elfogadott projekttel rendelkeznek, tehát már biztos a kiutazásuk. Ha már kiválasztottak egy projektre, de azt még az adott ország Nemzeti Irodája nem fogadta el, akkor is érdemes elkezdened olvasgatni ezt az oldalt, de a konkrét előkészületeket csak akkor kezdd el, ha a fogadó szervezeted már visszajelzett a projekt elfogadásával kapcsolatban!

Indulás előtt mindenképpen részt kell venned egy indulás előtti képzésen, melyet az Alapítvány szervez, általában 2-3 óra szokott lenni (létszámtól és kérdésektől függően). A képzéseket budapesti irodánkban szervezzük, amire ha vidéki vagy akkor is kérünk, hogy próbálj meg eljönni! Az időpontról mindenkivel személyesen egyeztetünk.

Hivatalos ügyek

Együttműködési szerződés

Mivel önkéntesként utazol külföldre nem lesz munkaszerződésed, az ESC nem számít munkaviszonynak. Ettől függetlenül természetesen vannak keretei az önkéntes munkának, amiket a projektben résztvevő felek (a fogadó szervezet, az önkéntes, a küldő szervezet, illetve ha külön van, akkor a koordináló szervezet) egy együttműködési megállapodásban (Activity Agreementben) rögzítenek. Ez egy pár oldalas dokumentum, amiben benne vannak a projekttel kapcsolatos legfontosabb információk: mikor, hol, mit fog csinálni az önkéntes. A fogadó szervezettől függ, hogy pontosan mit és milyen hosszan írnak bele (láttunk már 3 oldalas és 15 oldalas együttműködési szerződést is), de jó, ha benne vannak a következők: szállásra, étkezésre vonatkozó adatok, havi zsebpénz mennyisége és hogy hogyan kapja meg az önkéntes, illetve az előre látható feladatok, a munkaórák száma és a nyelvtanulási hozzájárulás formája. Fontos, hogy nincsen kőbe vésett szabály az együttműködési szerződés formátumára és tartalmára, de ha valamit hiányolsz vagy nem értesz, akkor kérdezd bátran a fogadó szervezed ezzel kapcsolatban!

Biztosítás

Kétféle egészségbiztosításod lesz az önkéntességed alatt. Az egyik az Európai Egészségbiztosítási Kártya, ami lényegében az itthoni társadalombiztosításod meghosszabbítása, valamint minden önkéntesnek jár a  Cigna kiegészítő biztosítása is a kint tartózkodás alatt. Ezt küldőszervezet köti az önkéntes számára, de ez csak egy kiegészítő biztosítás. Akkor tudjuk a Cigna Biztosító által nyújtott biztosítást használni, hogyha magánrendelőben szeretnénk egészségügyi ellátást igénybe venni vagy olyan kezelésre van szükségünk, amit az Európai Egészségbiztosítási Kártyánk nem fedez. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyánk azokat a kezeléseket, ellátásokat fedezi, amiket orvosilag szükséges ellátásnak állapít meg a kezelőorvos. Ami nem tartozik ide, annak a fedezésére szolgál a Cigna biztosítása. A Cigna honlapján megtalálhatod, hogy az adott térségben, ahol önkénteskedsz, hol található olyan magánorvos, aki ismeri, esetleg szerződésben áll a Cigna biztosítóval.

Nagyon fontos, hogy a Cigna feltételezi, hogy van Európai Egészségügyi Kártyád, amihez pedig kell, hogy legyen magyar állami társadalombiztosításod. A Cigna csak azokat a költségeket fogja téríteni, amik az Európai Egészségügyi Kártyával nem fedezhetőek! Tehát, amíg ESC önkénétes vagy, a következő esetek lehetségesek:

  • passzív féléves diák vagy: ebben az esetben semmi teendőd nincs, az egyetem továbbra is fizeti a TB-det
  • magadnak fizeted a TB-t (ez havonta kb. 7.710 forint), ezt a NAV-nál tudod intézni
  • igényelheted az állandó lakcímed szerinti járási hivatalnál, hogy a projekted idejére, ők fizessék helyetted a TB-t: ehhez tudunk adni egy igazolást arról, hogy önkéntesként fogsz külföldön tartózkodni, de ezen túlmenően a kérelmet minden esetben szociális alapon bírálják el
  • A lényeg tehát, még egyszer: váltsd ki egy Kormányablaknál, és tartsd magadnál az Európai Egészségügyi Kártyát EHIC (ezt ingyenesen meg tudod tenni), de ha olyan költség merül fel, amit ez valamiért nem fedez, akkor még mindig fordulhatsz a Cigna Biztosítóhoz! Az Európai Egészségügyi Kártyád mögött, pedig legyen rendszeres befizetésed Magyarországon, hogyha máshonnan nincs, akkor magadnak kell fizetni, amit a NAV-nál tudsz kedzeményezni.
  • Európában előfordul néhány országban, hogy az orvosi kezelések utólagos finanszírozásúak. Ilyen országok Belgium, Luxemburg, Franciaország és Finnország. Fontos, hogy a költség visszatérítéssel kapcsolatos számlákat őrizd meg!

Adózás

Az ESC nem számít munkaviszonynak, így adóznod sem kell utána.

Tartózkodási engedély

Ezt minden esetben a fogadó szervezet intézi vagy segít intézni. Ha rövid távra (legfeljebb 2 hónapra) utazol, akkor nagy valószínűséggel nem lesz szükség ezzel kapcsolatos ügyintézésre, hiszen EU-s állampolgárként 90 napot bármelyik EU-tagállamban eltölthetsz.
Törökországba utazók figyemébe: ha 3 hónapnál kevesebb időre mész, akkor a törökökhöz is elég az útlevél (2014. eleje óta vízumra sincs szükség), viszont ha hosszabb időre utazol, akkor már a kiutazáskor rendelkezned kell a vízummal, így mindenképp időben kezdd el az ügyintézést! A vízum 3 hónapig érvényes, a tartózkodási engedély igénylése már kint történik Törökországban.

Minden más

Telefon

2017. júniusa óta megyszűntek a roaming díjak az Európai Unió tagállamaiban, de ha 3 hónapnál hosszabb ideig csak külföldről használod a telefonodat, akkor hirtelen sokat kezd majd számlázni a szolgáltató. Lehet, hogy érdemes beszerezned egy kinti SIM-kártyát (is). Egy praktikus megoldás lehet, ha beszerzel egy olyan mobiltelefont, amivel két SIM-kártyát is tudsz egyszerre használni.

Bankszámla

A legtöbb banknál kifejezetten drága külföldön pénzt, Eurót felvenni. Érdemes utánanézned, hogy a te bankodnál hogyan működik ez, illetve hogy egyáltalán engedélyezve van-e a külföldi készpénz-felvétel. Ha ez nem megoldott, akkor érdemes kint nyitnod egy bankszámlát. Erre a fogadó szervezeted valószínűleg kérni is fog.

Utazás

Az esetek túlnyomó többségében az utazás költségtérítése a következőképpen történik: az önkéntes megveszi a repjegyet/buszjegyet/vonatjegyet a célországba, a fogadó szervezet pedig az eredeti jegyek és beszállókártyák birtokában fizeti vissza az összeget. Fontos tehát, hogy nem kell számlát kérni a jegyekről, de azokat mindenképp tartsd meg és add oda a fogadó szervezetednek! Ha nincs lehetőséged megvenni magadnak a jegyet, akkor se aggódj, találunk megoldást! Nagyon fontos, hogy ne vegyél semmilyen jegyet, amíg a fogadó szervezet rá nem bólint!

A jegyeket egy bizonyos összeghatárig téríti a program, ami a céltól való távolság függvényében változik. A keretösszeget a Distance Calculatorral tudod kiszámolni. Az itt kiadott összeg alapvetően iránymutatóul szolgál csak, vannak más tényezők, amik bezavarhatnak az utazási keret kiszámításába!

Magyarságok

Minden projektnek szinte kötelező eleme a küldő ország bemutatása, ami általában egy magyar est formájában szokott történni. Általában a projekt elején szokott rá sor kerülni, és érdemes rá készülni egy kicsit, ha nem csak egy száraz előadást szeretnél a honfoglalásról meg a magyar feltalálókról 🙂 Készíthetsz egy érdekes PowerPoint vagy Prezi prezentációt a bemutatódhoz, amit pendrájvon elviszel magaddal. A magyar ételek és italok nagy sikert szoktak aratni a hasonló rendezvényeken, úgyhogy érdemes készülnöd egy-két egyszerűbb recepttel (a lángos például általában tuti befutó, de nagy sikert szokott aratni a gulyásleves és a lecsó is), esetleg magyar kolbásszal, szalámival, túró rudival (ez utóbbi nem mindenhol szokott osztatlan sikert aratni), pálinkával vagy borral... vagy ami még eszedbe jut, légy nyugodtan kreatív!

Az is kedves dolog, ha viszel néhány magyar hűtőmágnest vagy képeslapot, ezt nem csak a fogadó szervezetednek tudod emlékként odaajándékozni, hanem a projekted során megismert embereknek is adhatod kedves emlékként.

Ugyanitt: attól függően, hogy hova utazol, valószínűleg nem fogsz mindent megtalálni, amihez itthon hozzászoktál. Hiánycikk szokott lenni a tejföl, túró, mák, de az északi országokban néha a tömény alkohol is. Ez mindig csak ott derül ki, hogy mi van és mi nincs, de ha ez fontos neked, akkor lélekben érdemes egy kicsit készülnöd rá, hogy bizonyos termékeket hiányolni fogsz!

Ha bármi kérdésed van, írj nekünk bátran az koordinator@hvsf.hu címre!