Nemzetközi önkéntesség

Társadalmi felelősségvállalás, nemzetközi önkéntes projektek - egyre többször találkozhatunk ezekkel a fogalmakkal, ám pontos jelentésükkel nem mindig vagyunk tisztában. Íme egy kis magyarázat:

Segíteni sokféleképpen lehet.

Egyik leghatékonyabb módja az önkéntesség, mely történhet helyi szinten vagy akár külföldön, nemzetközi környezetben is. Mindegy, hogy éppen a lakóhelyünk melletti parkot tisztítjuk meg a szeméthegyektől vagy matematikát tanítunk egy eldugott afrikai faluban, a cél azonos: egy adott közösség megerősítése. Végső soron, mind a tiszta lakókörnyezet, mind pedig az iskolai képzés hozzájárul a társadalom fejlődéséhez.

Az önkéntességből viszont nem csupán az érintett közösség, hanem maga az önkéntes is profitál. Az önkéntes szerves tagja az adott közösségnek, ezáltal maga is gazdagodik: szolidaritást, toleranciát tanul, külföldi önkéntes szolgálat esetén pedig tapasztalatot szerez kulturális, idegen nyelvi, akár szakmai téren is.

Az önkéntesség felelősséget is jelent. Felelősséggel tartozik azért a projektért, amiben tevékenykedik, azért a közösséggel, ahol rövidebb-hosszabb ideig él, és nem utolsósorban azért az országért, ahonnan elindult, hiszen ő képviseli azt a helyiek számára. Mi, a HVSF csapata, azért dolgozunk, hogy minél több magyar fiatal számára megteremtsük a lehetőséget, hogy bekapcsolódhasson az önkéntesek nemzetközi mozgalmába.

Mert hiszünk abban, hogy a világot látott, a sokszínűségre nyitott és toleráns fiatalok jelentik a társadalom jövőjét! Csatlakozz hozzánk!