Nemzetközi önkéntesség és karrier

Különböző fórumokon sok szó esik a nemzetközi önkéntesség személyiségfejlesztő vonatkozásáról - a Magyar Önkéntesküldő Alapítvány önkéntesei is rendre beszámolnak arról, hogyan és milyen mértékben fejlődött rendszerszemléletük, empátiájuk, globális érzékenységük, kommunikációs képességeik... a felsorolás szinte végtelen lehetne. Természetesen fenti képességek, készségek (úgynevezett soft skillek) a munka világában is remekül hasznosíthatók. Érdemes pár sort áldozni arra is, miként hasznosítható a nemzetközi önkéntesség a professzionális életpályában.

Kérdés nélkül

Mint arra a portfolio.hu cikke is rávilágít, az észak-amerikai kultúrkörrel ellentétben a magyar kiválasztás során nem jellemző, hogy a munkáltatók, HR szakemberek érdeklődnének a nemzetközi önkéntes tapasztalatok iránt. De ez nem jelenti azt, hogy nem is lehet érdekes számukra! Gondoljunk bele, milyen szempontból jelenthet úgymond "igazolást" egy nemzetközi önkéntes tapasztalat:

  • Nyelvtudás. Meghatározott ideig csak idegen nyelven tudott kommunikálni az önkéntes. Az önkéntes program munkanyelvén garantáltan kommunikációképes, a gyakorlati (akár üzleti) életben használható nyelvtudással rendelkezik az önkéntes - kell ennél komolyabb garancia?
  • Együttműködés. "Jól tudok csapatban dolgozni" - mindig jól hangzik, de egy kicsit elcsépelt, nem? Az önkéntes projekt egy meglévő tapasztalat az együttműködésre, amit csak még értékesebbé tesz, hogy interkulturális környezetben zajlott. Egy idegen kulturális környezetben megtalálni a helyet, bizony nem kis teljesítmény!
  • Önállóság. Az önkéntes a küldő szervezetétől minden segítséget megkap az elinduláshoz, ideális esetben az önkéntesség alatt is támogatják, mentorálják, de mégis egyedül kell boldogulnia a fogadó országban. A volt önkéntes tudja, hogy bizonyos ügyeket maga is el tud intézni, nem kér segítséget minden aprósághoz.
  • Tervezés. "Elfogyott a kenyér, leszaladok a boltba" - nos, a harmadik világban többek között ez sem ennyire egyszerű. Nemzetközi önkéntesként ugyanakkor, bárhová is vezessen a projektünk, mindig egy kicsit előre kell gondolkodnunk, sokkal gondosabbnak kell lennünk a mindennapi életünk apró-cseprő dolgait tekintve is.
  • Problémamegoldás. Egy önkéntes projekt során, külföldön a felmerülő problémák mindig egy kicsit nagyobbnak tűnnek, mint itthon. Ezzel nincs semmi baj, sőt! Biztosak lehetünk benne, hogy az önkéntes számos nehéz helyzettel szembenézett már, nem fog megijedni egy-egy kihívást jelentő helyzettől.
  • Rugalmasság. Megint csak elcsépelt lehet a puszta szó egy önéletrajzban, de alátámasztva a ténnyel, hogy egy külföldi, esetleg egyenesen interkulturális közegben dolgozva mely helyzetekben volt szükség az alkalmazkodóképességünkre, mindjárt hitelesebben hat!
  • Kapcsolatok. Remek személyes kapcsolatok építésére is alkalmas az önkéntesség, de miért ne lehetnének a jövőben ezekből remek és hasznos szakmai kapcsolatok? A termelésben, kereskedelemben aranyat érhet egy biztos kapcsolati háló külföldön!
  • Nyitottság. A kakukktojás, hiszen sokkal inkább attitűdről, mint képességről van szó, ugyanakkor talán a legfontosabb az összes közül. Ki szeretne együtt dolgozni egy olyan emberrel, aki kalandként éli meg a munkával járó kihívásokat, és mindig kész újat tanulni, fejleszteni magát? Illetve inkább úgy kérdezem: ki nem?

"Add el magad"

De ha ennyi előnye van, miért nem kérdezik? - merülhet fel, joggal. Nos, a nemzetközi önkéntesség napjainkban még közel sem annyira elterjedt hazánkban, mint nyugaton. A kérdés hiánya itt nem feltétlenül az érdeklődés hiányát jelenti.

Visszautalva a portfolio.hu cikkére, az Egyesült Államok-béli "add el magad" szlogennek Magyarországon is lehet relevanciája. Az önkéntes projekt, akár pályakezdők vagyunk, akár nem, megérdemel pár sort az önéletrajzban! Az állásinterjún pedig hivatkozhatunk rá példaként az egyes képességeink alátámasztására, hiszen a gyakorlatias megközelítés hitelességünk záloga.

Az önkéntesség erény, ez nem kétség. Megmutatja, hogy nyitottak, aktívak, sőt proaktívak vagyunk, felelősen gondolkozunk és törődünk szűkebb és tágabb értelemben vett környezetünkkel, társadalmi miliőnkkel. Az önkéntesség a mi erényünk, kérdés nélkül is, adjuk el bátran!