12 hónapos ESC önkéntesség Franciaországban

2021.11.04

Solidarités Jeunesses Citrus delegáció

A kiutazásom vonattal történt Budapesttől egészen Genfig (addig sima utam volt), majd egy vonatkésés miatt kénytelen voltam rögtönözni és Flixbusszal továbbmenni, de mivel az is késett, ezért lekéstem a csatlakozásomat, így várnom kellett 6-7 órát a következő buszra Toulouse-ba.

Citrus egyesület

Az egyesület fő célja: Az ökológia, Társadalmi összefogás, Esélyegyenlőség, Interkultúralitás. Az egyesület és ahol az önkéntességemet töltöttem Laguepie nevű falúban volt, kicsi, de aranyos hely volt. Itt egy kétszintes régi házban éltünk időnként váltakozó létszámmal, amit folyó és dombok vettek körbe farmokkal. Az egyesület irodája és önkéntességünk fő helyszíne fent volt a dombon, ahová mindennap felkellett másznunk, mindenki bánatára.

A feladatok, amiket elkellett végeznünk: Renoválás, hétköznapi házimunkák, Kertészkedés, foglalkozások, programok szervezése a helyiekkel. Főzés, bevásárlás, kollektív életben való részvétel, ami a heti 1x-i takarítást jelentette. Ugyanakkor a covid helyzet miatt két karantént is átkellett élnünk, így sajnos nem mindig tudtunk vendégül látni iskolásokat, ezért volt, hogy csak a legalapabb feladatokat láttuk el. Időnként mehettünk tanfolyamokra, amik kifejezetten fejlesztőleg hatottak rám, mind szakmailag, mind emberileg.

További munkáink voltak:

  • Felújítottunk egy nagykonyhát
  • Felújítottuk az egyik irodahelyiséget
  • Átalakítottuk a konferencia termet
  • Megtanultunk különféle munkafolyamatokat elvégezni: csempézni, fugázni, szerszámokkal bánni, betonozni, stb.
  • Különféle dolgokat építettünk fából

A 3. karanténnál már besokaltam és kitaláltam magunknak pár ötletet, hogy mit tudnánk csinálni, ezért többek között ezeket csináltuk:

  • Partneri kapcsolatokat kiépíteni más szervezetekkel, helyi művészekkel
  • (Hors Pistes szervezet, Gyerekotthon Belgiumban online beszélgetések
  • Verfeil sur Seye ökofalu kapcsolatkiépítése
  • Csináld magad workshop

Ezen kívül voltak workshoppok is amiken részt vettem, mint pl.: Portugál Ifjúsági Központ beszélgetős workshop, képregény rajzoló workshop, majd reklámoznunk is kellet az önkéntességet. Online és a karanténok után, már tudtunk élőben is prezentációt előadni. Áprilisban, amikor már a féltávnál jártunk igencsak felpörögtek az események, mert megrendeztünk és vendégül láttunk önkénteseket a kordinátor szervezet önkéntes táborában, majd pedig részt vettünk animátori képzésen is.

Júliusban elkezdődött, amire olyan sokat vártunk és készültünk az építőtáborozásra, tinikkel és felnőttekkel. Ezzel a lehetőséggel is sikerült Franciaország teljes területén utazni, így újabb kapcsolatokra tettem szert és világot is láttam. Segítettem fiataloknak, örökségvédelemben vettem részt és tettem valamit a környezetünk védelme érdekében is. Az önkéntességemet Németországban zártam egy animátori tanfolyam szemináriumon, ahol ismételten nagyon jól éreztem magamat és új , érdekes emberekkel találkozhattam. Az önkéntességet mindenkinek tudom ajánlani jó szívvel, mert egy életre szóló élmény, amit sose feledhetünk el. Legalábbis én nem fogom!

Tamás