7 hónapom az Európai Egyetemi Sportszövetségnél

2023.09.17

Csodálatos lehetőség volt önkéntes munkát végezni és alapos ismereteket szerezni a sportágról az Európai Egyetemi Sportszövetségnél, mielőtt szeptemberben megkezdeném a sportmenedzsment mesterképzést a franciaországi Lille-i Egyetemen.

Abban a szerencsében volt részem, hogy első kézből tapasztalhattam meg és tanulhattam meg az Európai Egyetemi Sportszövetség működésének számos különböző aspektusát, valamint további ismereteket szerezhettem a sportiparról és a bajnokságok szervezéséről. Az Európai Uniós projektek és találkozók során megismerhettem annak általános felépítését, hogy egy projektet kezdetben hogyan terveznek, fejlesztenek és fejeznek be, valamint azt, hogy a folyamat minden egyes lépése milyen részletességgel és erőfeszítéssel jár.

Egy másik jelentős előny, amit az elmúlt hét hónap alatt szereztem, hogy jobban megértettem a számos pozíciót és feladatot, amelyeket az Európai Egyetemi Sportszövetségnél vállaltam.

Visszagondolva az EUSA-nál tett utamra, ez volt életem egyik legemlékezetesebb és legizgalmasabb időszaka. Miután az első napon bemutatkoztam mindenkinek, már éreztem azt a meleg fogadtatást, amit az összes ember részéről éreztem. Az EUSA csapatának tagjaként mind szakmai, mind személyes képességeimet fejleszthettem. Több, az Európai Unió által finanszírozott projektben vettem részt különböző országokban Az első projekttalálkozómat Rómában tartottam, és a BRAVA - Brand Value Alignment through Dual Career (Márkaérték-kiigazítás a kettős karrier révén) projekt célja az európai munkahelyi környezet javítása, hogy a kettős karrierű (DC) sportolók és edzők körülményeit és kihívásait felismerjék és hatékonyan figyelembe vegyék. Arra kértek, hogy tegyek javaslatokat a projekt egyes aspektusainak javítására, mivel korábban hivatásos sportoló voltam, és egyidejűleg egyetemi hallgató is, így megosztottam személyes tapasztalataimat és véleményemet a projekt egészéről. A projektpartnerek nagyon fogékonyak voltak az észrevételeimre és ötleteimre, és örültek, hogy hozzájárulhattam.

Egy másik projekt, amelyben aktívan részt vettem és hozzájárultam, a Green Sports Hub Europe (GSHE) projekt volt, amelynek célja, hogy a szervezetek számára egy olyan támogatási rendszert hozzon létre, amely lehetővé teszi a tudás és a legjobb gyakorlatok megosztását, hogy tanulhassanak egymástól és fejlődhessenek. A projektpartnerek találkozója Brüsszelben, Belgiumban volt, ahol megvitattuk a projekt további lépéseit, és megtiszteltetés számomra, hogy októberben én képviselhetem az EUSA-t a következő találkozón.

Az EUSA számos utazási lehetőséget kínált számomra, többek között a portugáliai Lisszabonban, ahol a másik két önkéntessel együtt részt vettem a Fiatal Integritás Nagykövete programban. A Youth Integrity Ambassadors Programme (YIAP) célja, hogy fiatalokat képezzen ki és képessé tegye őket, és a sport integritásának aktív nagyköveteivé tegye őket, sok hasonlóan gondolkodó diákkal találkoztam, akiknek célja, hogy változásokat érjenek el a sportágazatban. A fenti két projekt mellett számos más projektben is részt vettem, például a Micro-Learning Entrepreneurship for Athletes (MLEA) projektben, amely a "Promote education in and through sport with special focus on skills development, as well as support the implementation of the EU Guidelines on Dual Careers of Athletes" (A sportolók kettős karrierjéről szóló uniós iránymutatások végrehajtásának támogatása) című együttműködési partnerségi prioritással foglalkozik a horvátországi Zágrábban, valamint az Uni4S projektben - (Uni)ted forces to support the education of (Uni)versity sport comm(Uni)ty először a szlovéniai Ljubljanában, majd a hollandiai Wageningenben egy több sportágat felvonultató rendezvényen.

Ha választanom kellene az önkéntes utam egyik csúcspontja és legemlékezetesebb pillanata közül, azt mondanám, hogy az Európai Egyetemi 3X3 Kosárlabda Bajnokság volt az egyik legnagyobb kihívás és a legélvezetesebb. A bajnokságot július 15. és 19. között rendezték meg Debrecenben, Magyarországon. Én voltam az Európai Egyetemi Sportszövetség egyetlen képviselője, és én voltam felelős az akkreditációs folyamat és a pénzügyi ügyek irányításáért, valamint az általános technikai ülésen bemutattam az EUSA szabályzatát a sportolóknak. Öröm volt részt venni egy ilyen jelentős bajnokságon, és nagy örömmel adtam át az érmeket a 3x3-as kosárlabda női dobogósai számára a záróünnepségen.

Összességében nagyszerű munkatapasztalatot szereztem az Európai Egyetemi Sportszövetségnél. Elégedett voltam azzal, hogy mennyi mindent fedeztem fel a sport területéről és magamról, amivel a 7 hónapos időszak alatt találkoztam. Nyugodtan mondhatom, hogy az EUSA az önkéntes időszak után is számos lehetőséget kínál az önkénteseknek, így igazán hálás vagyok az EUSA-nak.

Végül, de nem utolsósorban, felfedezhettem Szlovénia szépségeit, miközben életre szóló barátságokat kötöttem az irodában és azon kívül is. A ljubljanai EUSA-nál szerzett tapasztalatok után már nagyon várom, hogy elkezdhessem a sportmenedzsment mesterképzésemet a franciaországi Lille-ben, és új országokat, kultúrákat is felfedezhessek, valamint szélesítsem a látókörömet.

Ajánlanám mindenkinek, aki szeret sportolni, sportol, vagy vágyik arra, hogy többet megtudjon arról, hogy egy ilyen szervezet hogyan működik.