Félév önkétesség a YMCA Bournemouth-nál, Angliában

2022.09.11

Az ESC önkéntesség gondolata először akkor merült fel bennem, mikor még online egyetemi oktatás volt, emellett pedig otthonról dolgoztam, így a legnagyobb változatosságot az jelentette, hogy épp melyik képernyő előtt töltök el hosszú órákat. Éreztem, hogy szükségem van valamire, ami kimozdít a megszokottból, ekkor találtam rá egy angliai önkéntes lehetőségre, Bournemouth-ban.

2022 februárjában szállt le a gépem a dél-angliai tengerparti város repülőterén, hogy megkezdjem 6 hónapnyi önkéntességem a YMCA bournemouth-i szervezeténél. Kiérkezésem előtt - bár sokszor eljátszottam a gondolattal - elképzelni sem tudtam, hogy milyen hihetetlen és egyben fura érzés lesz egyik nap még Budapesten elaludni, másnap pedig nehéz bőröndök kíséretében hónapokig egy ismeretlen ország, ismeretlen városába költözni. Szerencsés voltam, mert a már kint lévő nemzetközi önkéntesek gyorsan természetessé tették számomra az ismeretlent.

A YMCA szervezete Angliában szinte minden nagyobb városban igyekszik segíteni az arra rászorulókat, Bournemouth-ban fő profiljuk a lakhatási nehézségekkel, hajléktalansággal, különböző addikciókkal küzdők támogatása, illetve ifjúsági csoportok és programok szervezése. Mindennapi munkám során főképp a városközpontban dolgoztam a YMCA hostel-ben lakókkal, akiknek a YMCA változatos csoportos foglalkozásokkal, önismereti, közösségépítő csoportokkal, de emellett egyéni terápiás ülésekkel is igyekszik megsegíteni a felépülés és reintegráció folyamtát. Kintlétem során számos ilyen csoport munkájába bekapcsolódhattam, a kedvencem talán a művészetterápiás foglalkozás volt, ami egyben jelentett közösségi programot a bentlakóknak, de lehetőséget biztosított az elcsendesülésre is.

Az önkénteskedés élménye mellett a társaság is rengeteg pluszt adott. Hat hónapon keresztül hét másik önkéntessel, illetve két volt önkéntessel laktunk együtt - hónapokon keresztül ez a közösség vette át számunkra a család szerepét. Bár más volt az anyanyelvünk és sok esetben más kulturális háttérrel, szokásrendszerrel rendelkeztünk, egy idő után mi sem volt természetesebb, mint hogy mi együtt élünk, megosztjuk egymással az életünk ezen szakaszát, bele sem gondolva, hogy ez csak időszakos. 

Rengeteg közös programot szerveztünk, szinte minden hétvégén utaztunk valamerre a többiekkel. Bakancslistás élményem, hogy eljuthattam Skóciába és öt napos körutazás során végigjárhattam Skócia nagyobb városait és a felföldet. Úgy gondolom, hogy összességében az ESC önkéntesség alatt olyan meghatározó élményeket és barátságokat szereztem, amik valószínűleg még sokáig elkísérnek majd az életben.

Sára

A programot a YMCA Bournemouth koordinálta.