Az én ESC-m

2022.04.30

Dóra, 26, Burgos (Spanyolország)

Fogadó szervezet: ASOCIACIÓN ÁBREGO
Spanyol koordináló szervezet: ASOCIACIÓN BRÚJULA INTERCULTURAL


Befejezve az európai önkéntességet, elérkezett az ideje annak, hogy reflexiót adjak és köszönet mondjak mindazoknak, akik elkísértek ezen az izgalmas és igazán különleges kalandon.

Mik az összetevői az én felejthetetlen ESC élményemnek?

  • 1 felfedezésre vágyó fiatal

Végzős mesterszakos hallgatóként döntöttem úgy, hogy a mindennapi kerékvágást megbolygatva nyakamba kapom a világot. A COVID időszak után azt éreztem, szükségem van arra, hogy jelentősen megváltoztassam a környezetet, amiben élek, ahhoz, hogy magam is fejlődni tudjak. Amit eddig tanultam, szerettem volna visszaforgatni egy szolidárisabb, az embereket előtérbe helyező munkába. Így találtam rá az ESC önkéntes lehetőségeire.

  • 3 hét felkészülés az új életre

Egy programba rögtön beleszerettem. Last minute kerestek embert, így mindössze 3 hét alatt le is zajlott a jelentkezésem a programba az első döntéstől, hogy kiutazom a szerződésem megkezdéséig.

  • 10 hónap önkéntesség Burgosban (Észak-Spanyolország)

Egy kézipoggyásszal érkeztem Spanyolországba. Korábban nem jártam északon, egy csodálatos tájat ismerhettem meg. Burgos és környéke gyönyőrű, az El Camino ismert állomása. A nyelvbe belerázódni izgalmas volt. Szerencsére gimnáziumba Kecskeméten kéttannyelvűbe jártam; az ott kapott tudás teljes mértékben felvértezett az itteni nyelvi kihívásokra.

  • 2 támogató szervezet

Munkámat két csodás szervezet segítette. Az Asociación Brújula kollégái, Bea és Laura rengeteg szakmai és a mindennapi élettel kapcsolatos tudást adtak. Míg a HVSF-től Zsuzsa segített az önkéntességgel járó kihívások útvesztőjében eligazodni.

  • 3 csodálatos lakótárs és önkéntes társ

A projekt során 3 másik csodálatos lánnyal dolgozhattam együtt, akik a spanyolországi családom lettek. Fanny Franciaországból, Julia Németországból, Valeria Franciaországból érkezett.

  • 32 nap karanténban

A kiköltözést egy karanténnal kezdtük. Kicsit nehéz volt az összezártság, de cserében ez tette lehetővé, hogy igazán gyorsan közel tudjunk kerülni egymással a többi önkéntessel, és életre szóló barátság alakult ki a csapatban.

  • 1 inspiráló projekt

A Green Hand Burgos II. projekt önkénteseként az Asociación Ábrego vidékfejlesztési egyesületnél dolgoztam. Képzéseket, projekteket szerveztem és koordináltam, marketinges teendőket láttam el, valamint belső projekteket fejlesztettem. Izgalmas volt látni, hogy a tanulmányaim milyen jól hasznosíthatók 2000 km-re otthonról, egy kis város kis egyesületének csapatában is.

  • 450+ résztvevő

Az általam is szervezett programok már több mint 450 gyermek, fiatal és felnőtt életére, személyes és szakmai fejlődésére voltak hatással. A túlélő tábortól kezdve a zenei hagyományőrző táboron át, a gyermekek környezettudatosságra nevelésééig számos agrár területi képzést pl. konzerválási kurzus, gombászkodás, méhészet, ökológiai kerti gazdálkodás, regeneratív állattartás szerveztünk.

  • 15+ felfedezett spanyol falu és város

Az ismertebb városokon felül, mint Bilbao, Santander és Madrid, a Burgos melletti káprázatos falvakat is meglátogattam: Lerma, Santelices, Puentedura, Santibañez, Castrillo del Val, Ahedo del Butrón, Solarana, Tubilla del Lago stb. Volt lehetőségem felfedezni két borrégiót is: Anguix-ben a Ribera del Duero borairól tanultam, míg Logroñoban La Rioja vidékét ismertem meg.

Hogyan tovább?

A programnak köszönhetően egy teljesen új, eddig általam ismeretlen világ tárult fel. Izgalmas, inspiráló emberekkel, feladatokkal, tájakkal találkoztam, amik erőt és motivációt adtak ahhoz, hogy itthon is azzal foglalkozzam, amivel szeretnék, és hogy úgy tudjam élni az életemet, hogy örömmel kelek fel nap mint nap.

Dóra