Az én ESC porjektem Finnországban

2021.09.20

Az én projektem Finnországban, Vihtiben volt. Egy workshopban dolgoztunk értelmi fogyatékos emberekkel. A neve Kisälli-­ Harjulanmäki. Ebben a workshopban különféle kézművességekkel foglalkoztunk. Különféle szőnyegeket, szőtteseket késztettünk a gondozotak-, vagy a közös ötleteink alapján. Ez egy hihetetlen kreatív közeg, amelyben mindkét félnek jó mozogni és alkotni.

Finnországban nagyon népszerűek a szőnyegek és ezek elkészítésének technikái. (Valaki esti iskolába is beiratkozik, hogy megtanulja ezek elkészítésének metódusát.)

Ezeken kívűl rengeteget kirándultunk, kiállításokon voltunk, ami velük persze még izgalmasabb volt. Finnroszágnak rengeteg fantasztikus nemzeti parkja van, amik még azt is rabul ejtik (mint például engem), aki egyébként nem szeret kirándulni. Az első pillanattól kezdve egy hihetetlen befogadó közeg fogadott. Mindenben segítettek és támogattak. Ezért már az első naptól kezdve barátok közt éreztem magamat.

A néhány aggodalmam, ami az elején felmerült bennem (hogy fognak fogadni, hogy fogják az értelmi sérült emberek fogadni, hogy nem beszélek finnül, hogy fogom megállni a helyem egy teljesen idegen környezetben) az első hónapban szépen lassan elszállt.

Fantasztikus volt látni mennyi mindenre képesek ezek a valamilyen értelmi fogyatékossággal élő emberek (mára bátran merem mondani ‐ barátaim), amit az átlag ember nem gondolna róluk és, hogy milyen kedvesek, gyengédek, jó szívűek tudnak lenni. A legkülönlegesebb emberek, akikkel valaha találkoztam. Ez egy remek kaland volt, minden percét élveztem.

Rengeteget tanultam fejlődtem, az élet minden területén. Csodálatos barátokra tettem szert. Bátran merem állítani, hogy ez a projekt megváltoztatta az egész életemet. Ők is, és az ország is szemléletmódváltást hoztak, hogy miként nézek a világra ezek után. Életem legjobb döntése volt, hogy ide eljöttem, kipróbáltam magam és végig csináltam. Ez egy olyan lehetőség, amit minden 18 - 30 éves EU állampolgárnak és persze, akinek lehetősége nyílik, át kell élnie, ki kell próbálnia. Minden, amit itt átéltem és megtapasztaltam abból csak profitálni fogok a jövőben.

Réka