Beszámoló a Francia-Alpokból

2023.09.21

Az év elején már tűkön ültem hogy mit fog nekem hozni ez az új év, azt már tudtam hogy önkénteskedni fogok az ESC program keretein belül, de a projektemet még nem találtam meg. Nem kellett rá sokat várnom, február elején már Franciaországban találtam magam egy parányi hegyi tanyán úgynevezett "hameau"-ban, az Alpok hegyei között.A projekt leírást újra és újra elolvasva kíváncsian vártam hogy mi fog rám várni, ugyanakkor szándékosan nem akartam magam esetleg hamis elvárásokkal eltölteni vagy éppen ködös elképzelésekkel megtéveszteni, így megpróbáltam a lehető legtisztább lappal megérkezni.

Az érkezésem mai napig nem felejtem el. A mentorom és a többi önkéntes várt a vasútállomáson és már a faluig vezető autóút alatt tudtam hogy a csapatba való beilleszkedéssel nem lesz gondom. Ez fontos volt hiszen egy nagyon kis faluban laktam ahol csak egy maroknyi ember van, akivel nap mint nap találkozom. Ők a többi önkéntes illetve a szervezet dolgozói, akik ott laknak velünk a "terepen".

Na de mit is kerestem én itt pontosan? Vaunières, az úgynevezett hameau ahol az önkéntes projektem töltöttem a Villages des Jeunes nevű szervezethez tartozik. A 60-as évek óta a kezükbe vették ezt a pár házból álló falut, és azóta folyamatosan jönnek ide fiatalok a világ minden tájáról azért hogy közösen építsék tovább ezt a helyet miközben megismerik a nyelvet, egymást, a francia kultúrát, a helyieket, nem mellesleg segíteni tudnak olyan fiatalokon vagy tinédzsereken akik rossz körülmények között élnek és problémákkal küszködnek. Kipróbálhatják magukat és megtanulhatnak új dolgokat a nem formális edukáció útján, egymástól tanulva. A kétkezi munka által pedig egy teljesen más szemmel is látható siker élményben lehet részük.

Ide tartozom én is. Így sikerült megtanulnom közel 7 hónap alatt franciául teljesen nonformális úton, részben önszorgalomból a saját tanulási módszerekkel illetve az internet segítségével, részben pedig a natív környezet adta rengeteg lehetőség kihasználásával. Építettem éjjeli szekrényt a műhelyben, megjavítottam rengeteg dolgot, vakoltam illetve faragtam méta ütőt, kerékpárt szereltem. Egy kedves öreg hölgy akinek volt saját Crêperie-je (avagy palacsintázó), megtanította nekünk hogyan kell a tradicionális módon a francia crêpes-t (palacsintát) sütni. Ezen felbuzdulva egy önkéntes társammal a tavaszi időszakban csütörtökönként a piacon kamatoztatva a tudást sütöttünk palacsintát a helyieknek, reklámozva kicsit a falu tevékenységét. Nyáron megtanultam hogyan kell igazi kovászos kenyeret sütni a fatüzelésű kemencében így esett hogy minden kedden kihasználva a pizza est miatti már felfűtött kemencét, bekerültek az én kenyérnövendékeim is a forró kőre.

Júliustól követően hirtelen nagyon nagyra növekedett a falu létszáma ugyanis különböző csoportok illetve táborok fogadó helyéül szolgált a falu. Ezalatt az idő alatt sokféle emberrel találkoztam és rengeteget tudtam tanulni tőlük. Egy-két csoporttal még a métát is sikerült megismertetni, amiről aztán kiderült hogy ennek a játéknak van egy francia megfelelője is.

Amikor épp nem a faluban voltam akkor lehetőségem nyílt megismerni és kiélvezni a hegyek és a környék biztosította rengeteg lehetőséget. Felfedeztem a Devoluy hegységet , feljutottam a l'Obiou csúcsára és az Écrins nemzeti parkban is megfordultam. Sokat túráztam a környéken, valamint megtanultam hogyan kell falat mászni kötéllel, beülővel és a többi biztosító felszereléssel. A túrák alatt mondhatni szerelembe estem ezzel a tájjal hiszen előtte erre nem volt lehetőségem itthon.
Az egyik önkéntes jóvoltából a családi házuk kertjében egy francia előadó koncertjét élvezhettem. Fürödtem a Drôme folyó jéghideg vizében, ULM-el repülhettem a környék felett és még sok más amit soha nem fogok elfelejteni. Hálás vagyok ezért az élményért és az emberekért akiket lehetőségem nyílt megismerni.