6 hónapom Izlandon

2023.09.30

Több, mint 6 hónapot töltöttem Izlandon és önkénteskedtem egy non profit szervezetnél Reykjavíkban. A szervezet környezetvédelmmel és fotózással kapcsolatos táborokat szervez Izland szerte külföldi érdeklődőknek.

Én, mint PR & kommunikációs önkéntes csatlakoztam a csapathoz, így az idő nagy részében az irodában dolgoztam, de lényegében mindenféle feladat ellátásában segítettem. Ezek közül párat kiemelve, segítettem a táborokba jelentkező önkéntesek elhelyezésében és velük való kommunikációban, posztokat írtam a social média felületekre, eseményeket szerveztem, segítettem a logisztikában és volt lehetőségem kipróbálni magam táborvezetőként is az egyik legizgalmasabb vidéki táborban, az ország északi részén.

A kaland áprilisban kezdődött, nagyon jó érzésekkel szálltam le a gépről és pár órán belül bebizonyosodott, hogy a megérzésem nem csalt. Az önkéntes házban körülbelül 15 fiatal várt tárt karokkal a világ minden tájáról és onnantól kezdve egy állandó családias, kellemes hangulat lengte körül a mindennapokat. Hiába voltunk néha nagyon sokan a nappaliban, konyhában vagy kellett reggelente várni a fürdőszobára, az első pillanattól kezdve szeretettel fordultunk egymás felé és élveztünk minden percet, amit együtt tölthettünk.


A szervezet alapos felkészítést adott az első pár hétben, mind a gyakorlati munkához, mind pedig az önkéntes létformához, így minden szempontból támogatva éreztem magam.

Már az első héten megadatott a lehetőség, hogy csatlakozzak egy erdei táborba az ország nyugati részén, ahol túraútvonalat javítottunk és építettünk, segítettünk az erdő megtisztításában és jövendőbeli facsemetéket készítettünk elő.

A nyár során szerveztünk az önkéntes társakkal egy zenés eseményt, ahol lángost sütöttünk és kóstoltattunk a helyiekkel és más önkéntesekkel.


A szervezet által kínált kirándulásoknak hála meglátogathattam az ország különböző pontjait és volt lehetőségem szabadidőmben is különböző túrákat szervezni. Az egyik alkalommal egy farmon vendégeskedtünk a Nyugati fjordok régióban és segítettünk a szokásos szeptemberi birkaterelésben a helyieknek, ami bátran mondhatom, mindannyiunknak egy életre szóló élmény volt.
Júliusban az egész világ értesült róla, hogy Izlandon megint kitört egy vulkán. Nagyon érdekes élmény volt ezt megélni a vulkántól fél óra távolságra. A kitörés előtt különböző erősségű földrengéseket érzékeltünk, és amikor kitört, az elsők között látogattuk meg a helyszínt. Még ma sem hisszük el, hogy volt lehetőségünk élőben megcsodálni egy aktív vulkánt.
Az önkénteskedés során rengeteg élménnyel és új barátokkal gazdagodtam. Megismertem egy új kultúrát, fejlesztettem az angol nyelvtudásomat és sokat tanultam önmagamról. Talán a személyes lelki fejlődés részét emelném ki a legnagyobb hozadékaként a projektnek. Mindig is égett bennem a vágy, hogy kipróbáljam magam külföldön egy hosszabb időtartamon keresztül, egy teljesen más munkakörnyezetben, mint amihez szoktam. Úgy érzem sikeresen megugrottam ezt a kihívást és sokkal magabiztosabb lettem. Ezen kívül kitárult előttem egy új életstílus lehetősége, amihez eddig nem éreztem eléggé bátornak magamat, azonban ez a kaland megadta a kezdő lökést, hogy belevágjak.