Egy év ESC önkéntesség Észak-írországban

2022.01.25

Az önkéntes projektemet 2020. december közepén kezdtem meg a Glencraig Camphill Közösségben Észak-írországban, miután bejeztem az középiskolát. A jelentkezésemet már a nyár végén megkezdtem, amit követően volt is egy online interjúm. Az interjúm angolul zajlott és annak ellenére, hogy az nyelvtudásom nem volt túl jó, néhány héttel később örömmel értesítettek, hogy kiválasztottak a projektre. Ezután elkezdődhetett a szükséges papírok beszerzése és néhány hónapra rá a csomagolás is. Sajnos a járványnak köszönhetően nem volt egyszerű a kiutazásom.

A 12 hónap önkéntességemet 10 nap karanténnal kezdtem. Ez alatt az idő alatt volt lehetőségem találkozni és megismerni a többi önkéntest is. A közösség, ami fogadott az egyszerűen hihetetlen volt. Nagyon elfogadó és befogadó volt ennek köszönhetően hamar beilleszkedtem. Mindenki nagyon kedves és segítőkész volt. Mindenben számíthattam a mentorom vagy a koordinátorom segítségére.

A projektem alatt heti 5 napot, 30-35 órát dolgoztam emellett tavasszal és ősszel minden szerdán volt 3 órán keresztül egy csapatépítő foglalkozásom ahol lehetőségem volt még jobban megismerni a többi önkéntest. Az itt eltöltött egy évem alatt sérült felnőttekkel és gyerekekkel foglalkoztam/dolgoztam együtt. Nehéz körbe írni azt, amit itt csináltam, mert nagyon változatos, érdekes és néha megpróbáltató volt. Abban a házban, amiben dolgoztam az ott lakó 6 ellátott közül egy emberrel kellett együtt dolgoznom. Ő volt az elsődleges ellátottam, de ez nem azt jelenti, hogy a többieknek nem segítettem, ha kellett. A munkám része volt a mindennapi takaríts, ebédfőzés, mosás. Az ellátottam támogatása lelkileg, higiéniailag és a mindennapi életben. Beinvitálni őt kisebb kézműves foglalkozásokra, sétára, a házkörüli tevékenységekbe. A munkát nagyon élveztem, sok mindent tanultam és sok mindenben is fejlődtem. 

Volt néhány alkalmam utazni is. Szeptemberben például a koordinátorom szervezésével lehetőségünk volt Írországba menni 4 napra és ott sátorozni, túrázni, néhány látványosságot megnézni.

Összességében nagyon élveztem ezt az egy évemet Glencraig-en. Rengeteget tanultam és fejlődtem. Sok új, érdekes, sokszínű emberrel volt lehetőségem találkozni. Tapasztalataim szerint mindenkit arra buzdítanék, hogy próbálja ki és vegyen részt egy ilyen önkéntes programban, mert nem fog csalódni benne. A nyelv miatt sem kell aggódni, mert hamar bele lehet jönni.

Balázs