Egy év önkéntesség egy ír ökofaluban - Bio-növénytermesztés a közösségi farmon

2023.05.25

2022. március végén érkeztem meg Cloughjordan-be 5 másik farm önkéntessel, valamint 2 másik önkéntes az ökofalun belül működő Cultivate szervezetnél dolgozott szintén ESC programban.

Az első hetekben megismerkedtünk azokkal a zöldségekkel és fűszernövényekkel, amit a farm a helyi közösség tagjainak termel, illetve megtanultuk a szüretelés menetét.

Heti 4 napot a farmon töltöttünk, 1 napot pedig az oktatási célra létrehozott terület fejlesztésén. Utóbbi adott otthont a helyi és környékbeli lakosok, valamint az önkéntesek számára szervezett, különböző növénytermesztéssel kapcsolatos előadásoknak.

A tavasz nagy részét magvetéssel, a palánták gondozásával és az ágyások előkészítésével töltöttük, emellett lehetőségünk nyílt arra, hogy megtanuljunk traktort vezetni és a termesztéshez szükséges eszközök használatát elsajátítani. A farmer, akivel dolgoztunk több évtizede foglalkozik a növénytermesztéssel, így sok olyan technikát mutatott nekünk, amivel felgyorsíthattuk a munkánkat.

Az évszakok változásával a napi teendőink is módosultak, így sosem éreztem monotonnak a farmon végzett munkát, illetve végigkövethettem az összes lépést magvetéstől maggyűjtésig, ami teljes képet nyújtott számomra arról, hogyan működik egy biofarm.

A mindennapos munkámon kívül akadt sok említésre méltó program, amin részt vettem.

Az első ökofalun kívüli közös élményünk a Climate Justice Caravan-on való részvétel volt, amit az egyik Cultivate önkéntes szervezett, hogy felhívja a figyelmet a nagy cégek által okozott környezeti károkra. Majd ősszel az egyik legnagyobb ír fesztiválon, az Electric Picnic-en voltunk jelen a közösségi farm standjával, ahol bemutattuk a látogatóknak a közösségi farm egyedi működését.

A számos program mellett megrendezésre került a helyi almafesztivál is, ahol a ökofalu több mint 250 különböző fajta almájából almalét, házi almabort és egyéb finomságokat készítettünk a többiekkel.

Két közösségi tag kezdeményezése alapján közösen elindítottuk egy heti rendszerességű "Soup Café-t", ahol farm zöldségeket felhasználva levest és süteményt kínáltunk. Egy ezelőtt kihasználatlan teret sikeresen átalakítottunk egy olyan helyiséggé, ahol helyiek új formában tudtak kapcsolódni egymáshoz.

Az ökofalu egyik lakosának tánctársulatával is együttműködtünk. Egy hétre csatlakoztak hozzánk a farmon, majd az ott szerzett élményeik alapján egy interaktív tánc előadást készítettek, mely nagy sikert aratott. A projekt során társulat tagjai által tartott táncórákhoz is tudtunk csatlakozni.

Attól függetlenül, hogy egy aprócska faluban laktunk, a programokból nem volt hiány, sokszor túl intenzívnek is éreztem, főleg hogy a legtöbb eseményről csupán pár órával vagy nappal értesültünk.

A ESC keretén belül nem biztosítottak számunkra járművet, viszont a farmsegéd megbízott bennünk annyira, hogy kölcsönadja az autóját, így lehetőségünk nyílt arra, hogy felfedezzük Írország különböző részeit. Ezek az utak az egyik legemlékezetesebb részei lettek az önkéntes élményemnek.

Hozzájárultunk a farm fejlesztéséhez is, egy új fóliasátor megépítésével, valamint létrehoztunk egy közösségi kertet, amit egy önkéntesünk által elnyert pályázatnak köszönhetően valósítottunk meg. Ezáltal egy olyan teret tudtunk létrehozni a farmon, ami a közösség minden lakója számára elérhető.

Fontosnak érzem kiemelni, hogy amellett, hogy az ESC önkéntesség egy nagyszerű lehetőség a személyes és szakmai fejlődésre, nem teljesen idilli élmény. Egy év hosszú idő, és a rengeteg pozitív élmény mellett, sok kihívás is akadt a program alatt. Több önkéntes is távozott a csapatból, a tanulás mértéke az idő múlásával egyre csökkent, a megígért workshop-ok nagy része nem valósult meg.

A program elején személyes projektekre buzdítottak minket, viszont a megvalósításukhoz nem biztosítottak megfelelő támogatást és időkeretet, így az a projekt, amin dolgoztam a tervezési stádiumban elakadt és a kivitelezésig sajnos már nem jutott el.

Egy év Cloughjordan-ben töltött idő után mindenképpen elmondhatom, hogy rengeteg tudást szereztem a növénytermesztésről, amiért nagyon hálás vagyok, mivel ez számomra a legfontosabb, valamint azt is megtapasztalhattam, milyen egy közösségben élni, ami mindenképpen felnyitotta a szememet az ezzel az életmóddal járó szépségekre és árnyoldalakra egyaránt.

Nemcsak a szakmai tudást, amit szereztem tartom értékesnek, hanem az emberi kapcsolatokat is, amiket kialakítottam ezalatt az idő alatt.

Dominika

A programot az Cloughjordan Community Farm koordinálta.