Független zöldségtermesztés, közösségi élet - Egy év egy ír ökofalu farmján

2023.03.30

2022. március 28. és 2023. febr. 19. ESC önkéntesként részt vettem a "Food sovereignty and community living program in Cloughjordan EcoVillage/Community Farm" programban. A projekt nevéből is adódóan a fő hangsúlyt a lehető legjobb minőségű zöldségek-gyümölcsök termelésére, önálló, független növénytermesztés kialakítására és a közösségi életformára helyezték a szervezők.

A mindennapi munkavégzés alapját a közösségi farmon való munka adta, ahol a fő feladat a teljes évre megtermelni a közösség (közel 100 fő) számára a szükséges zöldségeket. A farmon igyekeztek mindenkinek a saját érdeklődési területe szerinti feladatokat adni, így egy idő után én főként a virágokkal és gyógynövényekkel kezdtem foglalkozni, valamint a farm külső megjelenésének javításán, az elhanyagoltabb területek beültetésén.

Hetente kétszer "szüreteltük le" az idényszerű termést és szállítottuk el a központi épületbe, ahonnan a közösség minden tagja be tudta gyűjteni a számára szükséges mennyiséget. Önkéntesként nekünk is hozzáférésünk volt az általunk termelt bio-zöldségekhez. A program egyik legcsodálatosabb élményei között tartom számon a frissen termelt és leszedett zöldségek, gyümölcsök, fűszernövények és ehető virágok felhasználását, az ezekből való ételkészítést, a közös főzéseket. A farmon megtanultuk a növénytermesztéssel kapcsolatos alapvető feladatokat, mint például a csíráztatás, az ültetés és átültetés rejtelmeit, a különféle növénycsaládok alaptulajdonságait, gondozásukat, betakarításukat és egyes zöldségek tárolását, szerszámok neveit és használatát.

Szerda délelőttönként a magfogási és oktatási területen dolgoztunk, ahol a munka mellett agrárkultúra előadásokon is részt vehettünk. Itt többek között érintették a magfogás jelentőségét és technikáját, permakultúrás, növénytársítási alapelveket, valamint a biodinamikus naptár használatának elméletét, melyet gyakorlatban a farmon is alkalmaztunk. A beszélgetések során rengeteg lehetőségünk nyílt új ismereteket szerezni, megismerni más embereket (a maggyűjtő közösséget) és az elméletben tanultakat a gyakorlatban is kipróbálni.

A munkán kívül az ökofalu számos programra invitálta az önkénteseket. Egyrészt egyedi jellege miatt több művészi, közösség építéssel kapcsolatos és környezetvédelem központú fesztiválnak, konferenciának adott otthont. Az egyik legnagyobb sikerélménynek könyvelem el az almafesztivál pitesütő versenyére való felkészülést. Rengeteg gyümölcshöz fértünk nyáron hozzá, így nagyjából 30 próba pite elkészítése és a helyi főző órákat tartó hölgy kitartó támogatásával történt több hetes felkészülés után megalkottam egy saját gluténmentes pite receptemet, mellyel első díjat hozhattam el a versenyről.

A többi önkéntesekkel szabadságaink alatt felfedeztem Írország több területét, közösen kirándultunk, meglátogattunk ismert és eldugott helyeket is, többször jártunk a nyugati parton, Írország lapos közepén élve kerestük a nagyobb dombokat, hegyeket, az izgalmasabb tájakat.

Több ismerősöm is önkénteskedett az ESC/EVS keretein belül, ami nagy hatással bírt életükre, így engem is nagyon foglalkoztatott, hogy milyen lenne csatlakozni egy ilyen programba. Személy szerint azt gondolom, hogy kicsit későn vágtam bele, nálam az előre kitűzött tanulási célok kaptak prioritást, míg azt tapasztaltam, hogy a fiatalabb önkéntes társak nagyobbra értékelik a szórakozást, közös időtöltést. Ezért mindenképpen azt javaslom, hogy "idősebbként" elvárások nélkül, az új dolgokra nyitottan érdemes belevágni.

Nagyon vágytam velem korú külföldiekkel, más kultúrákkal való megismerkedésre. Az írországi projekt során a nemzeti ügynökség kétszer szervezett tréninget Dublinban számunkra, az egyik a megérkezés és beilleszkedés támogatását célozta, míg a második a program felénél nyújtott az eltelt idő átnézésére és a hátralévő idő megtervezésére lehetőséget. Számomra a legnagyobb előnye a tréningeknek az ország más területein lévő önkéntesekkel való találkozás jelentette. Volt, akivel nemcsak a teljes önkéntes idő alatt tartottuk a kapcsolatot, de azóta is látogatjuk egymást.

Mária

A programot az Cloughjordan Community Farm koordinálta.