Három hónap ESC önkéntesség Cipruson

2021.02.04

2020 októbertől decemberig tartó ESC öntkéntes projektemet a ciprusi Avgorou falucskában töltöttem két másik önkéntessel. A portugál és olasz lányokkal együtt éltem és dolgoztam, így csodás barátság alakult ki hármunk közt. Körbe utaztuk együtt egész Dél-Ciprust és maradandó élményeket gyűjtöttünk, amelyek körvonalát fogom most részletezni.

A programot ciprusi oldalról a SKE-AVGOROU szervezet koordinálja. Tartozik hozzájuk két óvoda, egy idősek klubbja és egy idősek otthona. Ezeken a helyszíneken van lehetőség önkénteskedni. Azt, hogy pontosan hol azt közösen beszéltük meg a mentorunkkal és koordinátorunkkal. Ők mindig mindenben segítségünkre voltak, bármilyen óhaj-sóhaj esetén a legnagyobb készséggel álltak rendelkezésünkre. Szinte saját lányaikként kezeltek minket, sikerült nagyon közeli viszonyt kialakítani velük. A maximális segítséget természetes magyar oldalról is kaptam, hiszen a Magyar Önkéntesküldő Alapítvány profin támogatott mindenben.

Mentorunkkal Antrie-val
Mentorunkkal Antrie-val

Személy szerint én óvodában dolgoztam az olasz lánnyal. A 2,5-5 év körüli gyerekekből álló csoport óvodapedagógusát segítettük a napi tevékenységek során. Reggel segítettünk a gyermekek fogadásában, öltöztettük és bekísértük a csoportszobába őket. Ezután a kézműves feladatokat készítettük elő közösen és együtt alkottunk a lurkókkal. Segítettünk továbbá az étkeztetésben, kinti udvari felügyeletben, eszközök gyártásában, dekorálásban, ötletelésben, takarításban, potyogó könnyű gyermekek vigasztalásában, táncolásban, mesélésben, éneklésben és végtelenségig sorolhatnám. A foglalkozásokat akár mi is tarthattuk persze Christina óvónénivel való egyeztetés után. Sokszor adtam órát angolul és mindannyian nagyon élveztük. A kollégák nagyon kedvesek és segítőkészek, szinte családtagként kezeltek és megannyiszor hívtak át otthonukba kávézni. Hamar össze is csiszolódott a csapat és nagyon vidáman, könnyen dolgoztunk együtt.

Szállásunk Avgorou centrumában helyezkedett el egy kertes házban, nagy udvarral. A házban 3 szoba volt, egy nagy nappali, egy konya, egy zuhanyzó WC-vel és egy másik WC külön. Fedett garázs volt az udvaron, ahol a szervezettől kapott kerékpárokat tároltuk. Az udvaron citromfa, mandarinfa és olívafa is megtalálható, melyek terméseit előszeretettel fogyasztottuk. A ház teljes mértékben felszerelt és minden megtalálható, amire csak szükségünk volt: ágynemű, törülköző, konyhai eszközök, fűtőtest, könyvek, társasjátékok stb. Érdekesség, hogy a melegvizet a nyári hónapokban a kinti hőség oldotta meg. A ház tetején lévő víztartájt a Nap ereje felmelegítette és ez biztosította a melegvizet egészen november elejéig. Attól kezdve elektromosan melegedett a víz.

Avgorou naplementében
Avgorou naplementében
A házunk kívülről
A házunk kívülről

A házunk, ahogy említettem Avgorou központjában helyezkedett el és boltok, gyógyszertárak pár perces sétatávra voltak. Munkahelyünkre hozzávetőlegesen 7-10 percet kellett biciklizni. Buszmegállók is nagyon közel voltak, de sajnos ritkán járnak a buszok és akkor sem túl pontosan. A legközelebbi nagyváros Larnaca egy óra buszútra van Avgorutól. Larnaca egy csodálatos kisváros tele szebbnél szebb üzletekkel, kávézókkal. A belvárostól egy rövid sétán belül pedig a tengerpart is elérhető, ahol strandolni lehet, mert homokos a part. Avgoroutól fél órára pedig az igazi üdülőparadicsom Ayia Napa található, ahol szebbnél szebb tengerpartok strandjai várják a nyaralni vágyó turistákat, tele klubokkal, bárokkal és éttermekkel. Emellett Paphos, Nicosia, Trodoos és személyes kedvencem Limassol is csodálatos látnivalókat kínál.

A Cigna biztosításról is ejtek pár jó szót, mert nekem nagyon jó tapasztalataim voltak velük. Egy igen csúnya szemgyulladást kaptam kint és muszáj volt orvoshoz fordulnom vele, amiknek árát a Cigna a gyógyszerekkel együtt mindent visszatérített. Csupán minden számlát gondosan megőriztem és befotóztam majd feltöltöttem a Cigna applikációjába és másfél héten belül megtérítettek mindent.

A ciprusi görögök rendkívül közvetlenek, vidámak, érdeklődők, nyitottak, kedvesek, vendégszeretők. A legtöbb ciprusival, akivel találkoztunk, nagyon jó benyomást keltett bennünk, kifejezetten az önzetlen segítségükkel és megrendíthetetlen pozitivitásukkal.

A projekt olyan megfoghatatlan dolgot nyújtott számunkra, amit örökké magunkban fogunk hordani. A képek és a leírtak meg sem közelítik az a csodát amit Ciprus rejt. El kell menni! Át kell élni!

Évi