Hat hónap ESC önkéntesség Belgiumban, egy bio kertészetben

2022.08.26

Koordináló szervezet: AFS interculturele programma's vzw

2022 január végén érkeztem meg a Charleroi reptérre, ez volt az első önálló repülésélményem. Hajnalban indultam el Budapestről és amikor egy utolsó pillantást vetettem a reptéri jelzőfényekre tudtam, hogy egy jó darabig nem fogom viszont látni őket. Hosszú út várt még rám a reptértől Brugge-ig, ahol a fogadó családom várt a vasútállomáson. Egy kedves idős házaspárnál töltöttem a 6 hónapomat egy kis faluban, Nyugat-Flandriában egy török lánnyal együtt, aki 2 héttel később érkezett meg.

Az indulás előtt nem volt túl sok információm a munkahelyemről, hogy pontosan mi lesz majd a feladatom, ezért izgalommal feküdtem le az első éjszakámon a kötelező vacsora előtti pálinka után, amit ajándékba vittem. Másnap reggel a fogadó apukám vitt el a munkahelyemre, ami 5 percre volt a házunktól. A főnököm már várt rám, bemutatkozott majd körbevezetett, megmutatott mindent és elmesélte a kertészet sztoriját. A munkatársaim többnyire pszichológia, néha fizikai problémákkal küzdő emberek voltak, így egy kicsit több időbe telt közelebb kerülni hozzájuk. De ahogy teltek a napok/hetek és együtt ültettünk, gyomláltunk vagy épp csomagoltuk a már megszárított gyógynövényeket egyre többet beszélgettünk. 

A fogadó családommal együtt többször is elmentünk országon belüli kirándulásokra, városnézésekre a hat hónap alatt. Természetesen sok új barátot is szereztem, akikkel a szabadidőmet tudtam eltölteni. Szerveztek közös programokat, táborokat a többi Belgiumban dolgozó önkéntessel együtt, ezek az alkalmak mindig nagyon jó hangulatban teltek. Június elején egy csapatépítő tréninget tartottak nekünk, ami három napos volt, de sajnos a Belgiumban megszokott esős idő miatt többnyire benti programokat tudtunk tartani. Viszont rengeteg új embert ismertem meg itt és sok minden újat tudtam meg a különböző önkéntes utakról, minden program más és más, mindenki saját utat jár be, de vannak pontok, ahol ezek az utak összetalálkoznak, nagyon inspiráló három nap volt. 

A kedvenc programom egy 5 napos tábor volt, ahol sajnos csak az utolsó két napon tudtam részt venni, de az is nagyon maradandó élmény marad, egy tó partján, a hegyekben, este tábortűz énekléssel és különböző játékokkal. Ez már inkább csak a kikapcsolódásról, élményekről, barátságokról szólt, de az eső természetesen itt sem maradt el. 

Sok mindenben fejlődtem a kintlétem alatt, sokkal önállóbb és magabiztosabb lettem, tudom, hogy ha szeretnék valamit bele kell vágnom még akkor is ha elsőre ijesztőnek tűnik. Megtanultam hogyan élvezzem jobban az életet, beosztani az időmet és az angolom is nagyon sokat fejlődött.

Sokan kérdezik, hogy így döntenék-e újra, hogy megérte-e, erre pedig mindig csak azt válaszolom, hogy mindenképpen. Remélem, hogy lesz még alkalmam hasonló programokon részt venni, új embereket megismerni, tenni valamit egy jó ügyért és tágítani a látókörömet más európai országokban is. 

Bogi