Hertha - Dánia

2024.06.04

Az én kalandom 2023 márciusában kezdődött. Már a megérkezés pillanatában tudtam, éreztem hogy nagyon jó helyre kerültem. Maga a projekt, ahol voltam egy kisváros elszeparáltabb részén helyezkedik el Aarhustol 15km-re. Ezen a helyen rettentő közel voltunk az érintetlen természethez, és nagyon nyugodt, gyönyörű kilátással bíró helyen tölthettem ezt a csodás évemet.

Önkéntesnek lenni Herthában egy csodálatos dolog. A kollégáim rettentő kedves, nyitott, segítőkész emberek akik éreztették velem hogy én nem csak egy önkéntes vagyok, hanem kolléga, barát, tagja ennek a hatalmas családnak. Érkezés után a kezdeti izgulás faktort magma mögött hagyva elkezdődött a közös munka.

Én személy szerint a kertben dolgoztam ahol 1 hektár művelt földterületen több mint 40 féle teljesen bio zöldséget illetve gyümölcsöt termesztettünk. Hozzám közel áll a kerti munka hisz egy kis faluból származok, ahol ezek "rutin" munkának számítanak, viszont rengeteg új dolgot tanultam. Emellett a saját pékségünkben reggelente friss kenyeret és egyéb pékárukat sütöttem. 

Korábban sose dolgoztam beteg emberekkel, ezzel kapcsolatban volt is egy kis félelmen hisz nem egyszerű, illetve a Dán nyelvhiány miatt kicsit tartottam hogy milyen lesz, de az első hét után minden félelmem illetve fenntartásom elszállt. Az első találkozás a beteg emberekkel egyszerűen csodálatos volt, és ha visszagondolok a mai napig megmelengeti a szívem. Amilyen boldogan, kedvesen, nyitottan álltak hozzám az párját ritkítja. Ettől a pillanattól fogva éreztem, hogy befogadtak ebbe a nagy családba. 

Érkezésemkor 2 olasz önkéntessel osztoztam meg a lakáson, akik szintén nagyon kedves, segítőkész, rendes emberek, akiket mára hála istennek a barátaimnak hívhatok. A szállásunk nekem tökéletes volt, mindent megkaptunk ami kell, illetve ha bármi probléma volt azonnal orvosolták. Nekem rettentő mód tetszett, hogy minden nap együtt ettünk a kollégákkal, illetve a betegekkel, ahol jókat nevettünk, történeteket meséltünk és ezek is elősegítették, hogy mindenkivel szoros kapcsolatom alakuljon ki. 

Önkéntesnek lenni Dániában rettentő jó dolog. Rengeteg a fogadó szervezet által szervezett több egy vagy több napos túra szerte az országban, ahol más projekteken dolgozó önkéntessekkel együtt megannyi gyönyörű helyen, nagyon jól éreztük magunkat, illetve rengeteg új barátot szereztem. A fogadó szervezetnél is nagyon kedves, segítőkész emberek dolgoznak, ha bármilyen problémánk volt, önzetlenül, azonnal segítettek.

Összefoglalva, ha tehetném még egyszer lennék önkéntes Herthában. Ez a hely számomra mindig is nagyon kedves lesz, egyszerűen csodálatos amit ott csinálnak, ahogy csinálják, és örülök hogy ennek részese lehettem, és én is hozzá tudtam tenni ahhoz a csodához, amit létrehoztak.