Milyen jól érzetem magam! - önkéntesként Erdélyben

2021.09.02

A nevem Bori és 6 hónapot töltöttem Erdélyben egy ESC (European Solidarity Corps - Európai Szolidaritási Testület) projekt keretein belül. Gyerekeknek tanítottunk angolt falvakban a két holland és egy luxemburgi önkéntestársammal együtt. Az ESC rengeteg előnnyel jár: szolgáltatta az oda-vissza utazásom, a szállás és étkezés költségeit, illetve egy biztosítást is kínált, amely segítségével minden egészségügyi beavatkozás árát visszakaptuk.

Az utazásomat nagyban támogatta a Magyar Önkéntes Alapítvány. Ők voltak a projektben a küldő szervezet, akik tájékoztatásokkal láttak el, segítettek megkötni a biztosítás szerződését és kommunikáltak a fogadó szervezettel. 

Nagyon örülök, hogy részt vehettem ebben a projektben, mindenkinek tudom ajánlani az ESC önkénteskedést, hisz rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem (javult az angoltudásom, fejlődött a vezetői képességem és megtanultam hatékonyan csapatban dolgozni). A 6 hónap alatt rengeteget utaztam Románián belül, ezek többségét magam szerveztem és fizettem, jártam a Madarasi Hargitán, télen, ahol annyi havat láttam, mint még soha, csónakáztam és horgásztam a Duna-deltában, vadkempingeztem a Fekete-tenger partján, libegőztem a Brassóponjánán és meglátogattam Drakula híres kastélyát. 

Mielőtt kiutaztam Erdélybe, összeállítottam egy bakancslistát, hogy mit szeretnék átélni a következő fél évben. A lista tetején szerepelt az, hogy medvét láthassak a vadonban. Ez nem csak 1-szer, hanem 7-szer vált valóra, egyik alkalommal Tusnádfürdőn egy medve például elvitte a padon felejtett táskámat. (Szerencsére másnap, amikor visszamentünk a tett színhelyére, a bozótosban megtaláltuk a táskát, melyet széttépett a medve, viszont az irataimat és a pénztárcámat kedvesen békén hagyta. 

A projekt alatt Csíkszeredán laktunk, a szálláson más önkéntességi feladatot ellátó fiatalok éltek, többségében németek és amerikaiak. Nagyon jól éreztük együtt magunkat, sokszor italoztunk a helyi vendéglőkben és BBQ-kat is szerveztünk a szállás kertjében. 

Életem egyik legszebb 6 hónapja volt ez az időszak, amit Erdélyben tölthettem. Rengeteg új barátot szereztem és gyönyörű vidékeken jártam, akikre, és amikre örökké emlékezni fogok. Köszönöm az Európai Szolidaritási Testületnek, a Magyar Önkéntes Alapítványnak (külön köszönet Rajeczky Zsuzsának, aki tartotta velem a kapcsolatot a projekt alatt) és a Care2Travelnek (a romániai fogadó szervezetnek) ezt a csodálatos élményt!

Bori