Nyári ESC önkéntesség Finnországban

2022.08.29

Koordináló szervezet: Nouseva Rannikkoseutu

Ezen a nyáron 3 hetet töltöttünk Finnország egy kis falujában Markkuuban. A projekt előtt egyikünk sem járt még finn földön és egymást sem ismertük, így új volt számunkra minden és mindenki. A projekt célja a helyi közösség segítése volt, elsősorban a fizikai munkákban. Ennek során megtanultunk kerítést építeni, háztetőt csinálni öntapadós zsindelyből, krumplifajtákat megkülönböztetni, szaunát befűteni. Mindezen munkákra a helyi lakosok tanítottak minket, hol egyikük felügyelete alatt dolgoztunk a helyi túrista ösvényen, hol másvalaki vezetett minket a helyi tájháznál, de olyan is volt, hogy egy családi farmon segítettünk. Mindez hatalmas élmény volt számunkra, hiszen így mégjobban megismerhettük az ottani embereket, a mindenapi életüket, munka moráljukat és hogy mi a fontos számukra ebben a kis vidéki közösségben ahol élnek.

Szerencsére nem csak fizikai munkával és robotolással teltek a napjaink. Egyik héten a gyerekeknek szervezett programoké volt a főszerep. Csokiszalámit sütöttünk, fociztunk, kidobósoztunk, krumplinyomdáztunk velük és még kincskeresést is szerveztünk az egyik napra. De volt olyan is, hogy a helyi kis tó strandján tartott családi sportnapon vettünk részt és szerveztünk programokat a résztvevőknek, akik között akkor már sok ismerős arc is volt.

Vezetőink nagyon kedves és befogadó emberek voltak, sokszor úgy éreztük hogy szinte már családtagként kezelnek minket önkénteseket, holott csak három hetet töltöttünk ott. Számos szabadidős tevékenységet is szerveztek nekünk ahova sokszor a családtagjaikkal együtt mentünk. Volt lehetőségünk kipróbálni a Finn baseballt és frizbi golfot, gombászni mentünk, képgalériába, régi fatemplomokba, lőni, múzeumba vagy épp meghívtak minket az otthonukba szaunázni. Bicikliket is kaptunk a helyiektől ami nagy segítség volt, hiszen így szabadon tehettünk meg nagyobb távokat is a falu körül, ezért egyik nap egy kis biciklitúrát is tudtunk szervezni Ouluba. Eszti születésnapján pedig egy kalandos éjszakai és hajnali 20 km-es biciklizésbe keveredtünk.

Mindketten élményekkel tele, szomorúan jöttünk el Markkuuból, hiszen az önkéntes csapat és a helyiek is mind nagyszerű emberek akiknek nehéz volt búcsút mondani. Nagyon elégedettek vagyunk a projektel, hiszen a három ott töltött hét alatt szerzett barátok, szúnyogcsípések és élmények mellett rengeteget tanultunk egyes munkákról, magunkról és különböző kultúrákról. Soha nem fogjuk elfelejteni ezt a kis falut, és reméljük lesz még lehetőségünk visszamenni legalább egyszer.

Eszter és Bogi