Önkéntességem Dániában

2023.12.07

Sziasztok, az én nevem Anna, 22 éves vagyok. A DANSK ICYE-nál önkénteskedtem egy évig, Dániában. Szeretné megosztani kedves emlékeimet, tanulságaimat, amit csakis annak köszönhetek, hogy nekivágtam ennek a csodás kalandnak! 😊


2022 augusztusában érkeztem meg a kissé szeles, de annál gyönyörűbb Aarhusba. Ez a második legnagyobb város Dániában, Koppenhága után. Itt kezdődött el az egy éves "önkéntes utam" ahol rengeteg fejlődtem, tanultam. Fő feladataim közé tartozott: email-ben való kapcsolattartás és segítség azoknak az önkénteseknek, akik Dániában tartózkodtak. Ezen kívül programok/workshopok szervezése és kivitelezése, weboldal frissítése, valamint social media posztok, történetek megalkotása.Egy évben négyszer tartottunk bizonyos táborokat, amikre én is szívesen jártam, segítettem az előkészületekben és részt is vettem. Aki érez magában nyitottságot afelé, hogy más-más kultúrákkal megismerkedjen, annak szívből ajánlom az önkéntesség kipróbálását. Visszatérve a táborokra, minden évszakban tartottunk egyet (Winter-Spring-Summer and Autumn Camp), és más-más programokkal készültünk az ESC-önkéntesek számára. Ők abba a csoportba tartoztak, akik európai országokból, avagy Európán kívüli országokból érkeztek Dániába teljesíteni a projektjüket. Minden alkalommal más-más témán volt a hangsúly, de a leglényegesebb az egészben mindig is az volt, hogy együtt jól érezzük magunkat és csapatot építsünk.
Az első tábor, ahol programokat szerveztem a hangsúly a környezetvédelmen volt. Kisebb beszélgetésindító előadást tartottam egy Mette nevű dán leányzóval. Ezt követően csoportmunka keretein belül kidolgoztunk egy-egy témát és azt ismertettük a többiekkel. Ezen felül egy kis hazai ízt is csempésztem a tábor hétvégéjébe, hiszen 55 főre – természetesen segítséggel-, készítettünk paprikás krumplit a szombati vacsorára. Nagyon jól éreztük magunkat főzés közben és még jól is sikerült! 😊Másodikként a téli tábor következett egy januári, hűvös, de szép hétvégén. Itt az önreflexión volt a hangsúly. Egy művészeti ágon keresztül kellett bemutatnunk azt, hogy hova is tartozunk - Where do I belong? - és ezen dolgoztunk. ezen felül visszatekintettünk arra is, hogy milyen emlékeink vannak az addig eltelt idő alatt.Harmadikként a csapatépítésre és a közös munkára tettem a hangsúlyt. Tavaszhoz képest egy nagyon meleg és napos hétvégével párosult a tavaszi tábor. Főként kinti játékokkal és foglalkozással töltöttük el az időnket. Sokat nevettünk és érdekes dolgokat tudtunk meg a másikról.


Negyedikként, egyben utolsóként a nyári tábor következett. Ide már egyedül érkeztem és csak egy kis információ-csere workshopon vettem részt. Ezt követően én készítettem el a vacsorát, ami mi más lehetett volna, ha nem paprikás krumpli? HAHA

Ezeken a táborokon kívül, mint már korábban is említettem rengeteg mindenbe segítettem az irodában, ahol a projektemet csináltam. És hiszitek, vagy nem, rengeteget utaztam és kulturálódtam különféle programok, események segítségével. Hatalmas kézilabda fan-ként északra jártam különböző meccsekre Aalborg-ba, ahol egy idő után szurkolói barátságokat is kötöttem.


Az önkénteskedés sem merült ki a korábban említettekben, hiszen más önkéntesek más projekteken dolgoztak. Például két leányzó a RED CROSS azaz Vöröskeresztnél tartottak havonta egyszer POP-UP eseményt. Ez igazaból egy használt/új-ruha vásárlási lehetőség, mely mindig nagy népszerűségnek örvend. Itt előmunkaként lehetett ruhákat válogatni, árazni. Az esemény alatt kipakolni, hajtogatni, rendezni, jókat beszélgetni mindenféle nemzetiségű önkéntessel/vásárlóval is. Majd a végén segíteni kellett összepakolni. Számomra mindig fontos események voltak ezek, mert közösen tehettem a barátaimmal valami jóért.

Ezen kívül saját magunk számára is szerveztünk ezt-azt, például szülinapokat, karácsonyt is ünnepeltünk együtt. Szorosan tartottuk a kapcsolatot a többiekkel. Mivel nagy városban laktunk, sok látnivalóval, így szívesen láttuk a többieket, akik például kisebb településeken éltek, hogy legyen nekik is lehetőségük megismerkedni a dán kultúrával jobban.