Spanyol ESC projekt

2021.09.09

Kilenc hónapot töltöttem Spanyolországban egy hosszútávú ESC projekt keretein belül. Mindenképpen megpihentem ez alatt a kilenc hónap alatt. Mielőtt kiutaztam Spanyolországba, itthon tanultam és dolgoztam is egyszerre, nagyon fáradtan érkeztem meg Ciudad Realba, Spanyolországba. Ciudad Realban két másik ESC önkéntessel laktam együtt, őket, valamint a koordinátoromat láthatjátok az első képen. A kulturális különbségek nem igazán jelentettek problémát nekünk, inkább voltak nehézségeink abból, hogy különböző családból, szocializációs közegből érkeztünk. De idővel mindhárman megtaláltuk a társaságunkat, és sok barátot szereztünk.

Itt éppen egy bárban ülünk a búcsúestéken, ami nagyon spanyolos, Spanyolországban rengeteg a bár, a helyiek szinte minden nap beülnek egy bárba. Azokban a hónapokban, amit Spanyolországban töltöttem, nagyon fontosak voltak nekem a barátaim, hiszen a családomat itthon hagytam Magyarországon. A barátaim segítettek a Covid helyzet kinti menedzselésében, mindenben, amiben kellett. Őket láthatjátok a következő képeken. 

Ezekben a hónapokban megtanultam azt is, hogy minden helyzetre van megoldás. Mivel olyan időszakban mentem külföldre, amikor a járvány miatt mindenhol több volt a stressz, bizonytalanság, félelem, és ebben a helyzetben is helyt tudtam állni, most már sokkal kevesebb helyzet ijeszt meg, tölt el félelemmel, mert tudom magamról, hogy ezeket meg tudom oldani. Megtanultam, hogyan lehet a járvány alatt külföldiként bejutni egy kórházba, megtanultam mit kell csinálni, ha egyedül vagy egy idegen városban betegen, rengeteg adminisztrációs problémát megtanultam megoldani. Ezen kívül sokat utaztam, nagyon szép helyeken jártam, amiért nagyon hálás vagyok. Az utazásaim során nagyon sok különböző korú, országból jövő emberrel találkoztam és töltöttem kevesebb-több időt. Egy részüket az online tréningen ismertem meg, amit az ESC önkénteseknek szerveztek, más részüknek a spanyolországi koordinátorom adta meg a kontaktját, megint mások a barátaim barátai voltak, de lettek ismerőseim és barátaim hostelekből, ahol aludtam, Couchsurfingről, repülőútról, mindenhonnan. Megtanultam kényelmesen érezni magam és könnyen megismerkedni új emberekkel, nyitottabbá és elfogadóbbá váltam. 

Virág