Törökországban voltam ESC önkéntes

2022.05.13

2022 januárban kezdtem el az első önkéntes projektemet Ankarában Törökországban, ahol a Wild Futures Tenisz Klubhoz csatlakoztam, melynek célja, hogy lehetőséget teremtsen a hátrányos helyzetben lévő gyerekek sportolási lehetőségeinek biztosítására. A projektet egyszerre kezdtük el 5 másik európai fiatallal, akik Spanyolországból, Olaszországből, illetve Franciaországból érkeztek. A projekt teljes időtartama alatt együtt végeztük a tevékenységeket és egy házban is kerültünk elszállásolásra. Az érkezést követően a szervezet nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy megismerjük a török fővárost és hogy kialakuljon közöttünk a csapatszellem, ezért az orientációs hetet játékokkal töltöttük, például két háromfős csapatra bontva treasure huntingot játszottunk, így eljutottunk Ankara nevezetességeihez (kastély, Atatürk múzeum) is, de prezentációkat is készítettünk híres török előadókról is. 

A második héttől megkezdtük a munkát is, mely részben az irodában, részben pedig iskolákban zajlott. Az irodában főleg a minden szombaton megrendezésre kerülő ingyenes angol nyelvű beszélgető klubbok szervezésével foglalkoztunk, melyek által a helyi fiatalokkal is megismerkedhettünk és barátságokat alakíthattunk ki. A játékok mellett hangsúlyt fektettünk arra is, hogy társadalmi témákat is feldolgozzunk és megismerjük egymást véleményét. Emellett szombatonként az egyik helyi önkéntes vezetésével rajz kurzusokat is szerveztünk, amelyen mi is részt vettünk. A hét további részéből három hátrányos helyzetű iskolát látogattunk, ahol többnyire rossz körülmények között élő török általános iskolások és szíriai menekült gyerekekkel találkoztunk, illetve vettünk részt a sportfoglalkozásaikon. Így heti szinten vettük részt kosárlabda, taekwondo, és röplabda edzéseken, illetve a tanórákon is. 

Nagyon szerettünk az iskolába járni, mert jó volt látni, mennyire örülnek nekünk a gyerekek és mennyire várják, hogy újra visszamenjünk. Kipróbáltunk tradicionális játékokat, gyakoroltuk az angol nyelvet is, eközben pedig a tanárokkal is sikerült nagyon jó kapcsolatot kialakítanunk, akik többször is reggelivel készültek nekünk. Ahogy telt az idő, egyre jobban megismertük a gyerekeket, a történeteiket és egyre inkább összeszokott a csapat is. Rengeteg programon vettünk részt, voltunk tradicionális török esküvőn, sokat ettünk közösen, szabadnapjainkon pedig ha tehettük, utaztunk Többen Capaddociába mentek, ahol megnézhették a hőlégballonokat, én pedig a szobatársammal Isztambulban töltöttem 5 napot, ahol nagyon jól éreztük magunkat. A projekt során lehetősgéünk volt a török nyelv alapjainak elsajátítására heti 3 órában, amely nagyon hasznosnak bizonyult, ugyanis a tanultakat élesben is kipróbálhattuk, így sokkal könnyebben kommunikáltunk a gyerekekkel, a helyiekkel vagy a szupermarketekben is. A török emberek mindenhol nagyon vendégszeretőek és segítőkészek voltak, annak ellenére is, hogy többnyire nem beszéltek angolul. Ankarában kevés a külföldi, ezért mindenkit nagyon érdekelt, hogy honnan érkeztünk és mivel foglalkozunk a városban.

A csapatunk hamar összeszokott a sok közösen eltöltött munka- és szabadidő után, ezért sajnáltuk, hogy a két hónap ilyen gyorsan eltelt. Jó tapasztalat volt, hogy bár különböző kultúrákból érkeztünk, hamar megtaláltuk a közös hangot és nagyon jó hangulatban tudtuk eltölteni a közösen eltöltött időt. A szervezet koordinátora és mentora sokat foglalkozott velünk, így velük is hamar összebarátkoztunk és gyakran ebédeltünk közösen. Összességében nagyon örülök, hogy részt vettem az önkéntességben, mert nagyon megszerettem az ezáltal megismert embereket és Törökországot is, ezért bárkinek, aki szeretné részt venni hasonló projektben ajánlom a fővárost és a szervezetet is. Bár Ankara sokban különbözik Isztambultól, mégis sok szórakozási lehetőség van és érdemes felfedezni.

Vivien