Spanyolország, Valencia és önkéntesség

2022.09.03

A nevem Eleonóra és 9 hónapot töltöttem Valenciában az ESC-program keretén belül. Ez idő alatt szellemi-és testi fogyatékkal élők foglalkoztatási központjában önkénteskedtem. Nekem volt olyan szerencsém, hogy a barátommal egyszerre vehettünk részt ebben a programban, ugyanebben a városban, de eltérő projektben. 

Jelentkezés, belső motiváció
Mindig is szerettem volna kipróbálni magam külföldi környezetben, kijutni valahova, ahol tényleg magamra vagyok utalva és nem csak egy rövid nyaralásból áll az egész. Emellett azt is néztem, hogy ez az egész terv passzoljon a személyiségemhez, szakmámhoz és nem utolsó sorban másokon is segíthessek a tartózkodásom alatt. Mint ahogy a program neve is mutatja, ez egy Szolidaritási Testület, vagyis valamilyen okból hátrányos helyzetbe kerültek számára nyújt segítséget. Szerettem volna ennek a programnak a részese lenni, mivel a missziója teljesen megfelel az én nézeteimnek. Hiszen nincs annál szebb, mint embertársaid jóllétéről gondoskodni.

Ország kiválasztása
Az országok választásánál elsősorban a kultúrát, nyelvi nehézséget és a klímát tartottam szem előtt. E három tekintetben Spanyolország vonzott a legjobban. Kultúrájuk teljesen elfogadható és alkalmazható, úgy, mint az udvariasság, nyitottság, egymás elfogadása, egészség- és környezettudatosság. Imádom a spanyol nyelvet, gyönyörűen cseng és bár úgy éreztem nehéz, mégis be kellett látnom, nagyon könnyen megtanulható nyelv. A klíma pedig fantasztikus, különösen Valenciában.

Indulás
Sikeres pályázatot és online interjút követően ki is választottak minket, mely hatalmas öröm volt mindkettőnk számára. Ezután elterveztük, hogy a projekt megkezdése előtt egy hónappal már kimegyünk Spanyolországba, hogy a COVID miatti lezárások ne nehezítsék a kijutásunkat később. Emellett, szerettem volna a sohasem használt angol tudásomat bemelegíteni. Workaway-en keresztül sikerült egy spirituális lelkű, svéd házigazdánál helyet találnunk, ahol egy nagy fincában segítettünk neki növényeket- és állatokat gondozni. Emellett szétnéztünk egy kicsit Mijasban és Fuengirolában is. Ez egy nagyon jó döntés volt a projekt előtt, ugyanis hatalmas ugródeszkát jelentett már az angol használatával is. Pár hét után sikerült belerázódni a nyelvbe és az idegen környezetbe.

A kezdet
Kezdetben a lakásunk környékét fedeztük fel és néhány boltban, bárban való vásárlás, rendelés után rájöttünk, hogy a Duolingon szerzett jutalom medálok sajnos a való életben semmit sem érnek. A spanyol nyelvi teszt kitöltésén A1- szintet értem el, úgyhogy cseppet sem pánikoltam, amikor eljött az első napom az önkéntes helyemen, ahol senki sem tud angolul. :) Szerencsére novembertől az ingyenes, személyes nyelvóráink is elindultak, amik 10 perc sétára voltak a lakástól.

Az első napon a koordinátorommal mentem el a foglalkoztatási központba, ahol bemutattak egymásnak az igazgató nővel, kollégáknak és a foglalkoztatott szellemi-és testi fogyatékosoknak. Szerencsémre az ott dolgozó gyógytornász tudott egy kicsit angolul, ezért az első pár hétben sikerült az ő segítségével jobban megszokni a helyet, megtudni, hogyan zajlanak a napi rutinok. Közben intenzíven tanultam és egyből alkalmaztam a spanyol kifejezéseket, és bár a válaszokat nem értettem, annak örültem, hogy legalább engem meg tudnak érteni.

Már a második héten gyógytornákat és csoportos sportos órákat tarthattam, persze nagyon alap irány instrukciókkal és "utánzásos" módszerekkel. Amikor valamit tényleg el kellett magyarázni, akkor pedig volt segítségem és igyekeztem megtanulni, gazdagítani a kifejezéseket, szókincsemet.

Mivel én voltam az egyedüli önkéntes a járvány miatt, ezért sohasem unatkoztam. Emiatt gyorsan telt az idő és mindenbe beavattak. Minden feladatnál és programban sikerült segítenem. Az fogyatékosok alapmunkája az volt, hogy mintavevő tubusokat szerelnek össze egészségügyi intézmények részére. A munka és mozgás mellett az adott évszaknak/ünnepnek megfelelő kreatív foglalkozások és felvilágosító órák (balesetmegelőzés, érzelem kezelés és kifejezés) is voltak számukra. Végül az étkeztetés alatt is nagyon sokat segítettem a konyhában, úgy mind terítés, aprítás, segítség evés során és az asztal leszedése. 

Eleinte féltem, hogy mi van, ha nem tudok velük bánni, de ez a félelmem már az első héten eloszlott és a projekt végéig kitartott. Hihetetlen mekkora szeretetet és elfogadást tudnak nyújtani az embereknek. Egyből és végleg a szívembe zártam őket.

Félidő
Körülbelül az első 4-5 hónap volt a nyelv miatt igazán nehéz. Gyakran kerültem mélypontra amiatt, hogy a napjaim nagy része azzal telik, hogy alig tudok beszélni, nem tudom kifejezni magam, viccelődni, egy jó ízűt beszélgetni gondolkodás nélkül. De hamar rájöttem, hogy most már egy kis szokás változtatásra van szükség. Elkezdtünk 5-kor kelni, és munka előtt tanulni, olvasni és edzőterembe járni. Innentől kezdve fokozatosan egyre energikusabban, kiegyensúlyozottabban teltek a mindennapok.

Valencia
Kellő idő után sikerült megismerni rendesen a várost és az azt uraló hangulatot, szokásokat. Alapjában véve, kicsit rohanósabb nagyváros, mint egy tipikus kis spanyol falu viszont nem annyira rohanós, mint egy Barcelona, vagy Madrid. Ideálisan a kettő között van. Klímája mindig ideális, a levegő tiszta, rengeteg parkkal (és benne élő cicákkal). Az ókori műemlékektől kezdve (Old Town) az egészen modern, sci-fibe illő alkotásokig (Művészetek Városa) mindent meg lehet találni itt egy helyen. Az élet az év minden napján pezseg, programokban nincs hiány.

Tipikus, sok évre visszanyúló, hagyományos ünnepe a Fallas, melyen volt szerencsénk részt venni. Február utolsó napjától egészen március közepéig tart, jellemzően mindennap tüzijáték, mascleta (ami még jobb, mint a tüzijáték), zenék, felvonulások és nem utolsó sorban a minden utcasarkon található hatalmas művészeti szobrok, amelyek a Fallas utolsó napján felgyújtásra kerülnek. Részletesen nagyon hosszú lenne kifejteni, miről is szól az ünnep és ez a hagyomány, viszont számos oldalon lehet találni részletes információt azok számára, akik szeretnék megérteni. A hatalmas tömeget leszámítva nagyszerű dolog megélni egy ilyen jeles eseményt, amely ekkora értéket képvisel.

Jellemző étel a paella, amiből nagyon sokat sikerült enni, valamint itt készül a Horchata is, mely a Chufa (magyarul: földi mandula) növényből készült ital. Ezt az italt vagy megszereti valaki, vagy nem. Nekem nagyon finom volt, valamint nyáron, hidegen nagyon frissítő és kimondottan egészséges.  

Nyár
Júniusban adódott egy lehetőség, hogy a központom által szervezett 3 napos nyaraláson részt vehetek, ha szeretnék. Ez egy 0-24-es munka, mely alatt végig a rám bízott mozgássérülttel kell lennem és őt megfigyelés alatt kell tartanom, segíteni őt. Csodálatos 3 nap volt, mely teljesen feltöltött mind engem, mind őket. Érdekes és új féle tapasztalat volt megismerni a velük való törődést ilyen hosszú időtartam alatt. Szép volt látni ezt az oldalát is ennek a munkának. Gyönyörű helyen voltunk, Alcossebreben, egy 3 csillago hotelben, medencével, tengerparttal, svédasztallal és esti bulikázással.s

Projekt után, hazatérés
A hazatérés előtt rendkívül ideges voltam, sok anyagi és logisztikai nehézség adódott az utazás és a szállás körül. Végül körülbelül 24 órányi utazás és 4 óra alvás után sikerült hazajutni. Kellett pár hét, hogy össze lehessen szedni a gondolatokat és felfogjam azt, hogy itthon vagyok. Eltelt a 9 hónap és vége van. Mintha csak tegnap lett volna, hogy pakoltam össze a táskámat a nagy kalandra, már pakolom is ki. Ezzel a beszámolóval is csak a töredékét tudom leírni annak, mennyi hétköznapi csodával ajándékozott meg Valencia és azon emberek, akiket megismerhettem és akiknek segíthettem az ottlétem alatt. Bízom abban, hogy a náluk eltöltött idő alatt ők is úgy érezték, hogy egészségessé és vidámmá varázsoltam a mindennapjaikat.

Emlékek, összefoglaló
Teljesen más képet fest egy külföldi élet, ha nem nyaralni, hanem élni megy az ember. Különösképpen, ha azért megy ki, hogy másokért tegyen és dolgozzon, nem önmagáért. Ez a 9 hónap egy olyan tapasztalatot és értéket adott hozzá a személyiségemhez és az életemhez, mely felbecsülhetetlen. A szakmai tapasztalat mellett pedig sikerült teljes mértékben legyőzni az idegen nyelvtől való félelmemet is és bár A1- szinttel indultam ki, a projekt végén B1 szinten teljesítettem a szintfelmérő tesztet.

Természetesen egy csekélyke nyaralást tavasszal Calpen és egy szandálgyilkoló júliusi kirándulást Castellon és Benicássim között nem hagyhattunk ki.

Ella

Az önkéntes programot a spanyol Asociación ÁGORA CULTURAL szervezet koordinálta.