Volunteer(S)olidarity projekt, Águeda, Portugália

2021.08.07

2020 október - 2021 július

Az ESC program keretében 10 hónapot töltöttem Portugáliában. A projektem Águeda-ban zajlott az ottani ifjúsági központban. Az érkezés előtt részt vettem egy online training-en (APV), ahol jobban megismerhettem a többi önkéntest, a szervezetet és a feladatokat. Ez egy nagyon jó lehetőség volt, mert így már tisztább képpel tudtam belevágni a kalandba. Mikor megérkeztem, akkor szembesültem vele, hogy tényleg mennyire kicsi a város ahol dolgoznom kell, de ennek kifejezetten örültem, hiszen így jobban tudtam ismerkedni helyiekkel és felfedezni az igazi portugál életet. A körülményeink nagyon jók voltak, 4-en laktunk egy lakásban, mindenkinek saját szobája volt és még egy kis nappalink is volt, ami tökéletes volt arra hogy több időt együtt töltsünk és megismerkedjünk egymással. Az első hónap főleg az ismerkedéssel és betanulással zajlott, sajnos azonban a projektem második hónapjától egyre több intézkedést vezettek be a koronavírus miatt, így a lehetőségek nagyon lecsökkentek. 

A projektünk alapvető célja az interkulturalitás promotálása volt, ez legtöbbször abban valósult meg hogy különböző programokat/játékokat szerveztünk iskolásoknak. Sajnos a karantén miatt hosszú hónapokig csak online tudtunk dolgozni, a szervezet igyekezett ekkor is változatos feladatokat adni nekünk, például készítettük főzővideókat illetve egy pár epizódos podcast-ot is. Ennek ellenére nagyon nehezen bírtuk a bezártságot, de tavasszal fordulópontot vett a projekt. 

Végre lehetőségünk lett felfedezni Portugáliát, a 20 nap szabadságnak köszönhetően én is rengeteg helyre eljutottam, és nagyon élveztem ezeket az utazásokat. Emellett a munkában is több lehetőség adódott személyes programok megvalósítására, részt vettünk 2 tréning-kurzus és egy ifjusági csere megszervezésében is.

A program során lehetőségem volt egy saját projekt elkészítésében is. A kisvárosunk különlegessége, hogy rengeteg és különböző művészeti projekt van a környéken. Segítettem egy olyan honlap készítésében ahol az összes művész és projekt képviselheti magát, és könnyebben tudjanak egymással is kapcsolódni. Nagyon élveztem ezt a feladatot, hiszen kezdettől fogva lenyűgözött a kreativitás ami a helyet átlengi.

Összességében nagyon örülök hogy belevágtam ebbe a projektbe, habár teljesen máshogy alakult ahogy vártam, úgy érzem hogy nagyon sokat segített nekem abban hogy jobban megismerjem magam, illetve hogy tanuljak más kultúrákról és új helyzetekben kipróbáljam magam. 

Krisztina